Kim Mestdagh: “Veel recupereren zat er niet in, want er staat een nieuw druk jaar voor de boeg”

Wie dacht dat er met het einde van de drukke sportzomer een momentje van rust zou zijn voor veel atleten, komt vaak bedrogen uit. Zo ook voor Kim Mestdagh. Als fiere Belgian Cat pakte ze met de Belgische basketvrouwen brons op het EK en werd de kwartfinale bereikt op de Olympische Spelen. Gerecupereerd of niet, het nieuwe seizoen staat al voor de deur.

Woensdag 4 augustus. De Belgian Cats flirtten met een plek in de halve finales op de Olympische Spelen in Tokio. In een gelijk opgaande kwartfinale tegen gastland Japan stonden de Belgische basketvrouwen op 37 seconden van een plek bij de beste vier. Twaalf seconden later volgde echter een dramatische driepunter van de Japanners. Eén finaal shot volgde nog voor de Cats, maar Kim Mestdagh zag de ultieme poging om door te stoten uiteenspatten op de ring. België verloor met slechts 1 punt. Een fenomenaal olympisch debuut voor de Belgian Cats eindigde zo alsnog met een bittere pil.

“Hoe vaak ik intussen dat shot al herbekeken heb?”, vraagt Mestdagh zich af in een interview met Proximus Pickx. “Wel om eerlijk te zijn: nul keer. Dat is misschien voor later, of voor nooit meer (lacht). Ik had het punt zo graag gescoord. Natuurlijk voel je je daar rot door. Gelukkig konden we het snel nuchter bekijken en in zijn geheel. We hebben het de laatste vijf minuten gewoon weggegeven. En dat is wel jammer na zo’n geweldige partij. Vooraf droomden we van een plek in de kwartfinales, maar gezien de loting hadden we evengoed in de halve finales kunnen staan. En dat gaf uiteindelijk toch een ontgoochelde nasmaak.”

Torenhoge ambities bij Schio

Amper drie dagen na de verloren kwartfinale zaten de Belgian Cats weer op Belgische bodem. De knop moest snel omgedraaid worden, want het nieuwe seizoen komt er met rasse schreden aan. Kim Mestdagh had dan al besloten voor een jaar bij te tekenen bij de Italiaanse topploeg Schio. “Het totale plaatje klopt er”, laat ze weten. “Aan de ene kant is Schio een club met veel geschiedenis en zijn de verwachtingen er hoog, maar aan de andere kant is het een heel familiale club.”

Amper twee dagen nadat Mestdagh was geland in Zaventem, begon haar club reeds met de voorbereiding op volgend seizoen. Schio moet namelijk op 21 en 22 september kwalificaties afwerken voor de Euroleague, het belangrijkste toernooi in Europa op clubniveau. Zelf mocht Mestdagh nog een tiental dagen genieten van wat rust vooraleer ze bij de groep aansloot. “Eerlijk gezegd ben ik nog steeds niet volledig gerecupereerd. Maar helaas is er ook geen alternatief. Het is aan mij om mijn lichaam nu zo goed mogelijk te verzorgen”, aldus Mestdagh.

Schio zal alvast een fitte Mestdagh kunnen gebruiken.  Want de ambities bij de Noord-Italiaanse club zijn torenhoog. “Enkel de titel telt, niets minder”, kadert Mestdagh. “Vorig seizoen verloren we nipt de finale van de play-offs in het vijfde en ultieme duel. Dus het was spelen tot het uiterste. De bekerwinst was een mooie troostprijs. Op 3 oktober beginnen we opnieuw aan de competitie, maar daarvoor wacht ons dus die belangrijke kwalificatie voor de Euroleague. Onze tegenstanders zijn met Valencia en Bourges alvast niet van de minste. Maar we gaan er alles aan doen om de Euroleague te bereiken.”

Continuïteit bij de Cats

Met de Belgian Cats won ze brons op het EK van 2017 in Tsjechië, werd ze vierde op het WK van 2018 en werd er eind juni opnieuw brons gepakt op het EK in Frankrijk en Spanje. De eerstvolgende opdracht wordt kwalificatie voor het EK van 2023 dat in Slovenië en Israël wordt gehouden. “Het is ontzettend belangrijk dat we aanwezig blijven op grote toernooien. Eén kwalificatie missen kan ontzettend veel impact hebben op de komende jaren. Het is dus heel belangrijk dat die continuïteit er is”, aldus Mestdagh.

De Cats zullen vanaf nu hun doelen moeten proberen bereiken zonder de steun van Ann Wauters. De exit op de Olympische Spelen van de Belgian Cats betekende ook het einde van de profcarrière van Wauters. Een groot gemis voor de Belgische basketwereld. “Niemand in onze ploeg kan of kon de ervaring voorleggen die Ann heeft”, duidt Mestdagh. “Ze was voor het boomen van alle sociale media een van de beste speelsters ter wereld. Misschien kent de jongere generatie haar wat minder hierdoor, maar ik kan je garanderen dat het Ann is geweest die deuren voor ons heeft geopend. Zij was meer dan een belangrijk figuur in ons verhaal.”

Wij bij Proximus Pickx wensen Kim Mestdagh alvast veel succes voor het komende seizoen!

Basketbal

Bekijk alles
Top