Een derde coronaprik bij personen ouder dan 60 jaar verhoogt de bescherming van het vaccin van Pfizer/BioNTech opvallend. Zo waren er onder de dubbel gevaccineerde ouderen in Israël tien keer zoveel vastgestelde besmettingen en bijna twintig keer zoveel ernstige zieken in vergelijking met mensen die drie coronaprikken hadden gekregen. Dat blijkt donderdag uit een nieuwe studie, op basis van gegevens van meer dan één miljoen mensen, die gepubliceerd werd in het New England Journal of Medicine.
In Israël kunnen alle gevaccineerden vijf maanden na hun tweede coronaprik een derde, zogenaamde boosterdosis krijgen. Israël kampt ondanks betrekkelijk hoge vaccinatiecijfers toch met een zware coronagolf. De Israëlische onderzoekers gaan ervan uit dat dat toe te schrijven is aan de meer besmettelijke deltavariant en de afnemende immuniteit zes maanden na de tweede dosis. Die zou dan terugvallen naar zowat 50 procent, terwijl een boosterdosis die opnieuw zou opkrikken tot 95 procent.

In ons land komen vooralsnog enkel mensen met een verlaagde immuniteit in aanmerking voor een derde prik. Het gaat dan onder meer om patiënten met aangeboren afweerstoornissen, mensen met chronische nierdialyse en bepaalde HIV- en bloedkankerpatiënten. De Taskforce Vaccinatie buigt zich vandaag over een eventuele bredere derde prik.