De Europese Unie is officieel niet op de hoogte gebracht van de nieuwe militaire alliantie die de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië gisterenavond hebben aangekondigd. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie toegegeven. De Commissie heeft contact opgenomen met de betrokken landen en evalueert de implicaties van het pact, klonk het.
De Amerikaanse president Joe Biden, de Britse premier Boris Johnson en diens Australische ambtgenoot Scott Morrisson maakten het partnerschap gisteren bekend tijdens een gezamenlijke persconferentie. Het initaitief, dat AUKUS gaat heten, is er vooral op gericht om de veiligheid en de stabiliteit in de Aziatisch-Pacifische regio te garanderen.

De Europese Unie is vooraf niet op de hoogte gebracht van het militaire partnerschap, moest een woordvoerder gisteren toegeven op de dagelijkse persconferentie van de Europese Commissie. "We staan in contact met onze partners om meer informatie te krijgen en we zullen de aankondiging moeten analyseren op vlak van de implicaties voor ons", klonk het. Volgens een andere Commissiewoordvoerder zijn de contacten met de drie betrokken partnerlanden in elk geval "aan de gang". "Dit heeft in elk geval geen invloed op onze relaties met de partners op vlak van bijvoorbeeld handelspolitiek."

EU-lidstaat Frankrijk reageerde eerder al gepikeerd op de aankondiging van AUKUS. De alliantie houdt in dat de VS en het Verenigd Koninkrijk Australië zullen bijstaan in de opbouw van een kernonderzeeërvloot. Het Franse bedrijf Naval Group had gehoopt om Canberra door diesel en elektriciteit aangedreven onderzeeërs ter waarde van ruim 31 miljard euro te verkopen, maar dat gaat dus niet door. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van "een besluit in strijd met de letter en de geest van de samenwerking tussen Frankrijk en Australië" en een "betreurenswaardige beslissing".