De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, Filippo Grandi, heeft een driedaags bezoek aan Afghanistan afgerond. Hij sprak er onder meer met de interimregering van de taliban en herhaalde zijn pleidooi voor meer internationale steun. "De humanitaire toestand in Afghanistan blijft wanhopig", aldus Grandi.
Al voor de machtsovername van de taliban hadden meer dan achttien miljoen Afghanen dringende humanitaire hulp nodig. Meer dan 3,5 miljoen Afghanen vluchtten de afgelopen jaren voor het geweld, zowat 630.000 mensen alleen dit jaar al. "Als de openbare dienstverlening en de economie ineenstorten, zullen we enkel nog meer lijden, instabiliteit en migratie zien, zowel binnen als buiten het land", waarschuwde Grandi. De VN-vluchtelingencommissaris riep de internationale gemeenschap dan ook op om Afghanistan te hulp te schieten.

Tijdens zijn driedaagse bezoek aan Afghanistan, ontmoette Grandi de interimregering van de taliban. Hij prees hun beloftes om de veiligheid te garanderen en humanitaire hulp toe te laten. "We spraken ook over andere belangrijke zaken, zoals het garanderen dat vrouwen terug veilig naar het werk kunnen gaan, het belang van onderwijs voor kinderen, en de veiligheid van alle Afghanen, ook de minderheden", aldus Grandi. "Ik moedigde de interimregering aan om deze belangrijke beloftes publiekelijk te herhalen en ook in de praktijk te brengen."