Koning Filip en koningin Mathilde hebben vanochtend een bezoek gebracht aan Verviers, dat half juli getroffen werd door de zware overstromingen in Wallonië.
De vorst en vorstin kwamen omstreeks 9.30 uur aan op het gemeentehuis van Verviers, waar ze een werkvergadering bijwoonden in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), minister-president van het Waals Gewest, Elio Di Rupo (PS) en de lokale autoriteiten. Die brachten hen op de hoogte van de huidige situatie en de lopende acties om de bevolking te ondersteunen.

Bij aankomst nam koning Filip het woord: "De koningin en ik zijn naar hier gekomen om de bevolking en de autoriteiten te ondersteunen bij hun inspanningen voor de heropbouw en coördinatie, die gigantisch zijn. We zijn erg onder de indruk van de moed van de mensen, de veerkracht, solidariteit en de vele vrijwillige acties vanuit Vlaanderen en het hele land om te helpen."

Het koninklijk paar trok vervolgens naar Ensival, een wijk van de stad Verviers die zwaar getroffen werd door de overstromingen. Ze spraken er met slachtoffers, handelaars die in tijdelijke containers werken, vertegenwoordigers van het Rode Kruis en met Defensie.

De bewoners applaudisseerden toen de koning en koningin aankwamen. "Ik heb de koning uitgelegd dat ik alles kwijt was, dat ik elke dag eten ga halen bij de tent van het Rode Kruis", zei een dame. "Het raakt ons dat ze ons komen bezoeken. We hebben een beetje moed nodig, het is moeilijk. Na twee maanden zie ik dat mensen depressief beginnen te worden", zei haar dochter Jennifer, een arts.

De situatie blijft er ondertussen buitengewoon zorgwekkend voor mensen wiens huizen zijn getroffen door het stijgende water. Hoewel de elektriciteit is hersteld, is er nog steeds geen gas, warm water en worden er nog bijna 260 maaltijden per dag uitgedeeld, zegt Babette Constant van het Rode Kruis. De vraag naar psychologische ondersteuning is onverminderd groot. "Elke dag ontmoet ik nieuwe mensen aan wie ik maaltijden kan uitdelen", vertelt de verantwoordelijke, die vindt dat de stad Verviers de slachtoffers niet voldoende helpt. Een gevoel dat wordt gedeeld door bepaalde inwoners die ook de enorme solidariteit uit Vlaanderen benadrukten.

Ook ontvochtigers ontbreken nog, net als huishoudelijke apparaten, kachels, pelletkachels, fruit en zelfs vrijwilligers. De vorsten waren op 20 juli al naar Verviers gekomen voor de dag van nationale rouw. Philippe en Mathilde gingen vervolgens naar het Athénée Royal d'Esneux, dat zich in moeilijke omstandigheden voorbereidde op de start van het schooljaar.