In Meeuwen (Oudsbergen) is gisteren een doodgebeten koe teruggevonden. Het werk van de wolf volgens Jan Loos van Welkom Wolf, dat nogmaals oproept dat er ook subsidies voor de bescherming van paarden en runderen moeten komen. "Het wolvenplatform is uiteengegaan zonder daar duidelijkheid over te scheppen", zegt Loos.
De jonge koe werd teruggevonden vlak bij de plaats waar maandag twee doodgebeten shetlandpony's werden aangetroffen. "De DNA-bevestiging zal wel volgen, maar het is gewoon van de wolf. Daar moeten we niet aan twijfelen. Het karkas was ook redelijk leeggegeten", zegt Jan Loos van Welkom Wolf. "De wolven zijn getraind om de zwakkere dieren eerst te pakken. Dat is geen goede evolutie, maar wel perfect normaal, opportunistisch gedrag."

Volgens Loos moeten ook zwakkere, jonge paarden en runderen beschermd worden door wolfproof omheiningen. "Het kan niet de bedoeling zijn om hele weilanden te gaan uitrasteren, maar alles wat klein of kwetsbaar is, moet ook beschermd worden. Een wolf heeft schrik van een gezonde kudde runderen en paarden, maar jonge, kwetsbare dieren moeten wel achter een degelijke schrikdraad komen", vertelt Loos. "Voor paarden en runderen zou het nu retroactief terugbetaald worden, maar voor welke oppervlakten en in welke gemeenten, dat is nog niet duidelijk. Het risicogebied blijft toch hetzelfde voor paarden en runderen."

Voor Welkom Wolf is er geen sprake van een "probleemwolf", zoals burgemeester van Oudsbergen Marco Goossens (CD&V) stelt. "Het gedrag is niet meer uitzonderlijk, en dat hadden we wel gehoopt. Op het wolvenoverleg is wel duidelijk gesteld dat er geen probleemwolf is, maar wel een probleemsituatie", aldus Loos. "Men moet van de wolf afblijven, daar is de Europese wetgeving heel duidelijk in. De burgemeester wekt de illusie dat er op de wolf kan ingegrepen worden, waardoor hij de mensen aanmoedigt om niks te doen en de situatie zal verergeren. We zitten dus met een 'probleemburgemeester' die illegale oplossingen suggereert."