"We hebben Frankrijk aangevallen, de burgers geviseerd, maar het was niet persoonlijk". Dat heeft Salah Abdeslam vandaag gezegd op de zesde procesdag over de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs.
De voorzitter van het hof van assisen gaf het woord aan elk van de 14 aanwezige verdachten om een "beknopte, spontane verklaring", af te leggen over de feiten waarvan zij worden beschuldigd. Er heerste een doodse stilte bij het publiek toen de beklaagden om de beurt het woord namen. Salah Abdeslam, het enige overlevende lid van het terreurcommando dat 130 mensen doodde en honderden verwondde in Saint-Denis en Parijs, sprak als laatste.

"Goeiendag iedereen. Waar moet ik beginnen?" zo zei Abdeslam met een kalme stem die in contrast stond met zijn uitbarstingen in de eerste dagen van het proces. Met een zwart mondmasker over zijn volle baard, een donker t-shirt en een donker fleecejack op zijn rug, sprak Salah Abdeslam ongeveer vijf minuten. Hij zei dat de "terroristen, jihadisten, geradicaliseerde mensen" waarnaar tijdens de hoorzitting werd verwezen, in feite "moslims" waren. "Dit is de authentieke islam," betoogde hij. "François Hollande zei dat we Frankrijk hebben bestreden vanwege zijn waarden, maar dat is een leugen," voegde hij eraan toe. Hij legde de schuld bij de "Franse vliegtuigen die Islamitische Staat hebben gebombardeerd, mannen, vrouwen en kinderen." "François Hollande wist welke risico's hij nam door de Islamitische Staat in Syrië aan te vallen," vervolgde hij.

"Het minste wat je kan doen is de waarheid te vertellen. Er wordt vaak gezegd dat ik provocerend ben, maar dat is niet waar, ik wil oprecht zijn," zei Abdeslam, die woensdag 32 jaar wordt. "Het is hier niet mijn bedoeling om het mes nog wat dieper in de wonde te steken, wel om eerlijk te zijn", klonk het. Op de banken van de burgerlijke partijen begonnen sommigen te huilen, anderen zochten steun bij elkaar.