Twintig procent van de nieuwe woningen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was ooit een kantoorruimte. Dat blijkt vandaag uit cijfers van perspective.brussels of het Brussels Planningsbureau. Het expertisecentrum heeft de 39ste editie van zijn "Overzicht van het kantorenpark" gepubliceerd, gebaseerd op de evaluatie van de in 2018, 2019 en 2020 ingediende stedenbouwkundige vergunningen en vaststellingen ter plaatse.
Op 31 maart 2021 besloeg het kantorenpark in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zo'n 12,7 miljoen vierkante meter. Sinds januari 2019 kwam er zo'n 32.810 vierkante meter aan kantoren bij. Die stijging is te wijten aan de nieuwbouwkantoren die op de markt komen, ook al krijgen veel kantoren een herbestemming. De pijplijn zit goed vol, met stedenbouwkundige vergunningen voor meer dan 400.000 vierkante meter aan kantoren. "Projecten worden complexer om te voldoen aan de eisen van een markt waar niet alleen de vraag afneemt, maar ook de vereiste oppervlakte", klinkt het bij perspective.brussels.

De grootste toename vindt plaats in de Noordwijk. Dat is tekenend voor de belangstelling voor buurten die niet winkels en diensten aanbieden, maar ook met het openbaar vervoer bereikbaar zijn. Het Gewest streeft echter naar diversificatie van het gebied rond het Noordstation en wil naast winkels ook meer woningen zien herrijzen. Een van de manieren om die troef in handen te krijgen, is het herbestemmen van kantoren tot woningen. 

Het merendeel, pakweg 60 procent, van de kantoren die een nieuwe bestemming krijgen, wordt verbouwd tot woonruimtes. In 2018 en 2019 was twintig procent van de nieuwe woningen in het Gewest zelfs ooit een kantoor. "Dit is goed nieuws gezien de nijpende behoefte aan woningen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest", reageert minister-president van de Brusselse regering Rudi Vervoort. De trend zal zich doorzetten, maar moet niet gezien worden als wondermiddel tegen het gebrek aan toegankelijke woningen in Brussel, benadrukt Antoine de Borman, algemeen directeur van perspective.brussels.

Het leegstandspercentage voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedroeg 7,7 procent in 2020 tegenover 7,5 procent in 2019. "Achter dit cijfer gaan grote verschillen schuil tussen de verschillende kantoorwijken", aldus perspective.brussels. Maar liefst 61 procent van de leegstaande kantoorruimte bevindt zich in gebouwen ouder dan vijftien jaar. "Het percentage blijft zeer hoog in de tweede kroon (de stadswijken aan de buitenkant van het Gewest, n.v.d.r.) Zuid (13,8 procent) en Zuidwest (14,3 procent), in de gedecentraliseerde wijken die kantoorgebouwen aanbieden die niet aan de huidige vraag zijn aangepast."

Na de aanwas van coworkingruimte in 2018 en 2019, bleven er ook in 2020 coworkingplekken bijkomen: dergelijke kantoren maken momenteel één tot twee procent uit van de kantooroppervlakte in het Gewest, goed voor meer dan 200.000 vierkante meter. Het Planningsbureau verwacht echter ook dat de coronacrisis de tendens naar meer telewerk zal versterken. "Perspective.brussels blijft deze ontwikkelingen verder opvolgen en analyseren", klinkt het.