Zowat 6.000 wielerfans nemen zaterdag deel aan de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen. 'We Ride Flanders' staat traditioneel in de lente geprogrammeerd, daags voor de profs hun Ronde rijden, maar door de coronacrisis was dat dit en vorig jaar niet mogelijk. De eenmalige zomereditie vindt plaats daags voor het WK wielrennen een week lang in Vlaanderen neerstrijkt.
De deelnemers hebben keuze uit vier afstanden. De 72, 136 en 177 km hebben Oudenaarde als start- en aankomstplaats. Ook de 217 km finisht in de Oost-Vlaamse Scheldestad, maar vertrekt - net als de profkoers die dit voorjaar wel kon doorgaan - vanuit Antwerpen. Mythische hellingen als de Koppenberg, de Oude Kwaremont en de Paterberg liggen op het traject van alle vier de tochten. Heel wat hellingen worden ingekleed en van animatie voorzien. 

Iets meer dan de helft van de bijna 6.000 vooringeschrevenen woont in België. De buitenlanders komen dit keer vooral uit de ons omringende landen Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië.

De organisatie zet samen met de betrokken gemeentes en provincies in op veiligheid op en naast het parcours. Zo is er een veiligheids- en hygiëneplan opgesteld om de ontvangst en flow van de deelnemers aan de start en finish en op de bevoorradingslocaties te sturen. Daarvoor worden extra signalisatie en stewards ingezet. Vanaf 2022 zal de Ronde van Vlaanderen Cyclo opnieuw in het voorjaar op de kalender staan, daags voor de profs hun Ronde van Vlaanderen rijden. We Ride Flanders 2022 zal plaatsvinden op zaterdag 2 april. Online inschrijven voor We Ride Flanders 2021 kan nog tot en met vrijdag 17 september.