Nog niet afgetrapt maar nu al in de voetbalannalen: de weekendwedstrijd tussen Tottenham en Chelsea wordt een mondiaal unicum, en dat heeft niets te maken met wat er zich op het veld zal afspelen.
Vorige week stuurde Tottenham een communiqué uit om de primeur in de marge van de wedstrijd tegen Chelsea dit weekend toe te lichten. De Spurs hebben zich voorgenomen om de “eerste voetbalmatch ter wereld op het hoogste niveau te organiseren die tot stand komt zonder CO2-uitstoot”.
 
Om dat voor elkaar te krijgen doet de club een beroep op de Britse overheid en op zender Sky. Tottenham hoopt dat deze speciale wedstrijd, ‘GameZero’ gedoopt, een wezenlijke invloed zal hebben op het gedrag van de supporters van beide clubs, en bij uitbreiding op àlle voetbalfans.
 
Maatregelen voor spelers en toeschouwers
 
GameZero vindt plaats naar aanleiding van de COP26, die start op 1 november in Glasgow. Concreet worden toeschouwers verzocht om het openbaar vervoer te nemen of per fiets naar het stadion te komen. Ter plaatse zullen er veganistische hapjes ter beschikking staan van de fans, die hun afval zullen kunnen recycleren.
 
De spelers zullen het goede voorbeeld tonen: zij worden naar het stadion vervoerd in autobussen die op biobrandstof rijden, om de CO2-uitstoot te beperken. Een andere maatregel zijn de kartonnen drankhouders, die de plastic waterflessen zullen vervangen tijdens de wedstrijd.
 
Verandering
 
Of ‘GameZero’ een definitieve kentering zal teweegbrengen in de CO2-uitstoot van toekomstige wedstrijdevenementen is onduidelijk. Het zou niet bij dit ene testevent mogen blijven. “We verheugen ons om ons breed pakket aan reeds ingevoerde, duurzame maatregelen voor te stellen, om onze fans aan te moedigen eenvoudige inspanningen te leveren die een enorm verschil kunnen maken”, verklaarde Daniel Levy, voorzitter van Tottenham.
 
Het initiatief uitgaande van Tottenham is dus lovenswaardig en lijkt broodnodig in het licht van de laatste rapporten over de gezondheid van onze planeet. De Spurs hebben met hun voortrekkersrol misschien het begin van een kentering in gang gezet, maar andere clubs zullen moeten volgen om de gedragswijziging te institutionaliseren.