'Durf te vragen': de voordelen van doof zijn

In de derde aflevering van ‘Durf te vragen’ kregen doven en slechthorenden een spervuur aan eerlijke vragen voorgeschoteld. Zoals elke week selecteerde Proximus Pickx de frankste vraag en het eerlijkste antwoord van de aflevering.

Er zijn meer dan 600.000 doven en slechthorenden in ons land, maar toch weten we vaak erg weinig over hun leefwereld. Hoe voelt het om een cochleair implantaat te dragen? Hoort iemand die doof is echt helemaal niets meer, of toch nog de luidste knallen? En hoe danst een dove in de maat? Siska Schoeters trok er weer opuit om ons iets meer te leren over een groep mensen waar we allemaal (misschien wel ongepaste) vragen voor hebben.
 
Verhelderend waren ook alweer de reportages, bij Sabina die als verzorgster in een zorgcentrum werkt en haar situatie niet in de weg laat staan van haar job. Of bij Andy, die een nieuw samengesteld gezin heeft waar twee van de vier kinderen doof zijn en waar zelfs meer dan één gebarentaal wordt gesproken. Zoals steeds waren de meest verhelderende antwoorden echter te horen na de franke vragen.

De frankste vraag: “Hoe weet je of je een luide of zachte scheet hebt gelaten?”
 
Er werden vragen gesteld over hoe je kan accepteren dat je doof bent, over ruzies tussen twee dove partners… maar de vraag die er met kop en schouders bovenuit stak, was toch die over de scheten. Het is misschien een beetje infantiel, maar laat ons eerlijk zijn: we vroegen het ons allemaal af.
 
De ene gaat er gemakshalve altijd vanuit dat het protje stil was, de andere zegt dat hij het gewoon kan voelen – of achteraf kan ruiken. “Gewoon doen, ik trek me er niets van aan”, klonk een van de antwoorden. “Soms denk ik er wel eens bij na, ja. Mijn lief zegt er ook soms wel eens iets van.”
 
Het eerlijkste antwoord: “Als ik zeg dat ik niet goed hoor, geeft een politieagent het snel op.”
 
Op de vraag of doof zijn ook soms voordelen heeft, kwam een onverwacht antwoord. De ene bleef braaf, en zei dat ze bij het kamperen ’s nachts geen geluiden hoort en dus altijd erg goed slaapt. De andere ziet voordelen in de gebarentaal om makkelijker door glas of op lange afstanden te kunnen communiceren. Maar blijkbaar zijn er ook minder koosjere voordelen.
 
Zo geeft de 22-jarige Ranim toe dat ze gebarentaal soms gebruikt om in het geheim te communiceren met haar vriend en dat ze blij is dat anderen het niet begrijpen. Waarover ze dan konkelfoezen, dat laat ze in het midden. Nog een andere, zegt dat ze er vervelende vragen mee kan afwimpelen, bijvoorbeeld van een politieagent. “Als ik zeg dat ik hen niet kan horen, geven ze het al snel op.”
 
Bekijk ‘Durf te vragen’ op dinsdag om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top