De 20-jarige Jérémie Makiese vertegenwoordigt volgend jaar ons land op het Eurovisiesongfestival in Italië. Dat meldt RTBF vandaag. België is het eerste land dat een kandidaat aanstelt voor de liedjeswedstrijd, maar met welk nummer Makiese naar Italië trekt, is nog niet bekend.
Ons land stuurt dit jaar een kandidaat uit de Franstalige landshelft. Het was dus de Franstalige openbare omroep RTBF die na een interne selectieprocedure het oog liet vallen op Makiese. De 20-jarige Brusselaar won dit jaar in april de negende editie van de talentenjacht ‘The Voice Belgique’, de Franstalige tegenhanger van ‘The Voice van Vlaanderen’. Na zijn overwinning tekende hij een contract bij Universal Music en besloot hij zich volledig te wijden aan muziek en voetbal, zijn twee passies.
 
Vorig jaar strandde Hooverphonic met ‘The Wrong Place’ nog op de negentiende plaats in de finale van het 65ste Eurovisiesongfestival in Rotterdam. Italië won, Måneskin haalde de eerste plaats thuis met het lied ‘Zitti E Buoni’, vooral dankzij de stemmen van het publiek.
 
Twee landshelften
 
Jérémie Makiese, die Congolese roots heeft, is geboren in Antwerpen en op zesjarige leeftijd verhuisd naar de Brusselse buitenwijk Ukkel, waar hij opgroeide. De jonge zanger vertegenwoordigt in zekere zin dus de beide landshelften.
 
In de talentenjacht maakte Makiese deel uit van het team van de zangeres BJ Scott, die met trots reageert op de selectie van haar pupil voor het songfestival. Zij schreef het nummer ‘Rhythm Inside’, waarmee Loïc Nottet ons land in 2015 vertegenwoordigde en vierde werd op het songfestival. Of zij ook nu de muziek zal schrijven, is nog niet bekend.
 
Naast een stevig set longen beschikt Makiese ook over sportieve kwaliteiten. Hij is doelman bij Excelsior Virton (D1B), waar hij geldt als een opkomend talent. Hij geeft in elk geval aan dat hij met beide carrières wil verdergaan.
 
“Voor mij zijn voetbal en muziek onlosmakelijk met elkaar verbonden”, liet hij optekenen in Sudpresse. “Ik kan niet op een bal trappen zonder te zingen, en omgekeerd.”