Mythische vieringen: de gekruiste armen van Kylian Mbappé

De naam Kylian Mbappé roept bij elke voetballiefhebber het beeld van een wervelwind op. De jongeling met de zevenmijlslaarzen grijpt niet alleen de aandacht met zijn onvolprezen talent, ook de viering die de Fransman opvoert telkens-ie raak treft springt in het oog. Een gebaar waarvoor hij de mosterd haalde bij zijn kleine broer.

Kylian Mbappé behoeft geen introductie meer: het Franse wonderkind heeft een wereldtitel en meerdere Franse landstitels op zijn palmares. Dat er een voetbalgenie schuilde in de aanvaller bleek al op prille leeftijd, bij zijn debuut met AS Monaco in de Ligue 1. Hij was toen amper 16 jaar en 11 maanden jong.

In zijn eerste jaren als prof scoorde en brak hij records aan de lopende band, maar op het Europese toneel liep het minder vlot voor Mbappé. Toch kon hij al op de interesse van topclubs als Manchester City rekenen. De Fransman bleef trouw aan AS Monaco, de club die hij in 2017 naar de Franse landstitel zou loodsen, en realiseerde ook een fraai parcours in de Champions League.

Revelatie tegen Dortmund

Op 12 april 2017 demonstreerde Mbappé zijn enorme talent in de meest prestigieuze Europese competitie. Er hing een zware, grimmige sfeer in het Signal Iduna Park: de match had daags voordien moeten plaatsvinden, maar door een aanslag op de teambus van de thuisploeg werd de match uitgesteld.

Op het veld won Monaco het pleit met 2-3, dankzij een tweeklapper van Mbappé. Zijn eerste goal was een staaltje van plat opportunisme, zijn tweede een juweeltje: een schot met chirurgische precisie in de 75e minuut. Na zijn tweede roos van de avond gooit Mbappé zich op de vochtige mat en glijdt met gekruiste armen over het gras om zijn beauty te vieren. Hij had zichzelf zonet tot de op één na jongste speler in de geschiedenis gekroond die een tweeklapper scoort in de kwartfinale van de Champions League. Een exploot voor de geschiedenisboeken, mede dankzij de kenmerkende viering die hij sindsdien te berde brengt.

Ideetje van kleine broer

Enkele weken later legde Mbappé bij BeIN Sports de oorsprong van zijn viering uit de doeken. Het goudhaantje van het Franse voetbal liet zich inspireren door zijn kleine broer Ethan. "Toen mijn broertje had gescoord tegen mij op de Playstation, veerde hij recht en kruiste hij de armen. Vijf minuten later pauzeerde hij het spel: 'Kylian, je zou dat kunnen doen in een match!'. 'Wil je dat ik het doe? Ok, komt voor elkaar', antwoordde ik. Ik scoorde in Dortmund, en hield woord. Hij was in de wolken. 'Nu is-ie van mij, ik pik hem', wierp ik hem toe."

En zo geschiedde: de viering bleef plakken aan de PSG-speler. Soms brengt hij wat variaties aan, zoals tijdens de kraker Marseille-PSG in 2021: na zijn signature move speelt hij een mimespel met Idrissa Gueye waarbij hij uitbeeldde hoe hij ataya, een populaire muntthee in Senegal, uitgoot. Enkele weken voordien had hij een andere viering in petto: hij trok zijn short op tot zijn navel en hield twee gespreide vingers gestrekt tegen zijn oor.
 

Ligue 1

Bekijk alles
Top