De films die deze week op het grote doek verschijnen

Films | Van steengoede scifi tot een drama over de nasleep van 11 september: ook deze week komt er weer waardig kijkvoer naar de cinemazalen. Om je een weg te helpen banen door al het nieuws, geeft Proximus Pickx alvast enkele tips.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dune

Decennialang was elke liefhebber van sciencefiction ervan overtuigd dat het boek ‘Dune’ van Frank Herbert uit 1965 onmogelijk te verfilmen was. De versie van meesterfilmer David Lynch werd een flop, nadat de versie van Alejandro Jodorowski na drie jaar werk nooit het levenslicht zag. Moderne meester Denis Villeneuve waagde zich nu ook aan het verhaal, en volgens de eerste reacties lijkt hij het onmogelijke verwezenlijkt te hebben. ‘Dune’, met hoofdrollen voor Timothée Chalamet, Oscar Isaac, Zendaya, Rebecca Ferguson en nog meer sterren, werd al met tonnen lof onthaald.
 
Het verhaal gaat over het gezin Atreides, dat naar de planeet Arrakis gestuurd wordt om er een kostbare substantie uit het zand te ontginnen. Hoewel vader Leto al weet dat op de gevaarlijke planeet een gewisse dood dreigt, neemt hij de mijnen in handen. Maar op de planeet wonen ook de Fremen, de oorspronkelijke bewoners van Arrakis, en de bijzonder gevaarlijke enorme zandwormen.

L’Origine du monde

L’Origine du monde’, internationaal ook bekend als ‘Dear Mother’ is een Franse komedie over veertiger Jean-Louis Bordier, die tot een vreemde vaststelling komt. Zijn hart klopt niet meer. Hij wandelt wel nog steeds rond, voert gesprekken en is zich duidelijk bewust van wat er gebeurt, maar leeft hij nog wel? Zijn beste vriend Michel vindt ook geen verklaring en zijn vrouw Valérie besluit hem naar een lifecoach te sturen. Die goeroe komt met een wel erg opmerkelijke oplossing: hij moet een foto nemen van de geslachtsdelen van zijn moeder. De titel van de film verwijst dan ook naar het bekende schilderij met dezelfde naam van Gustave Courbet.
 
Deze film, die mee gefinancierd werd door Proximus, is geregisseerd door Laurent Lafitte, die ook de hoofdrol op zich neemt. De langspeler is gebaseerd op een theaterstuk van Sébastien Thiéry (ook de scenarist), die zich op zijn beurt liet inspireren door Gustave Courbet. ‘L’Origine du monde’ verschijnt in Waalse, Brusselse en selecte Vlaamse cinemazalen.

Worth

Enkele dagen na de herdenking van de aanslagen van 11 september, verschijnt de film ‘Worth’, over de man die een schadevergoedingsfonds moet opzetten voor de slachtoffers en nabestaanden van dat drama. Michael Keaton (‘Birdman’) speelt de rol van de berekende rechtsgeleerde Kenneth Feinberg, die door zijn strikte verdeling van de fondsen vaak gezien werd als koud en arrogant, maar uiteindelijk wel zijn strengste critici kon overtuigen.
 
‘Worth’ vertelt via de kroniek van Feinberg de verhalen van de nabestaanden van de tragedie van 11 september en geeft weer hoe chaotisch de periode na de aanslagen kon worden, maar ook hoe mensen zich achter een doel kunnen scharen en hoe zelfs een koud bureaucratisch systeem wat menselijker kan worden. Deze film werd eerst uitgebracht op Netflix, maar verschijnt nu ook in selecte zalen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top