Het WK wielrennen komt naar Vlaanderen: bereid je hier voor op deze doldwaze wielerweek

Sport | De wielerwereld houdt van 19 tot 26 september halt in Vlaanderen voor het wereldkampioenschap wielrennen. De grootste vraag die op onze lippen brandt: triomferen de Belgen straks op onze eigen wegen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vlaanderen Fietsland – zo wordt wel eens gezegd – mag zich opmaken voor een uitzonderlijke wielerweek. Een van de belangrijkste wielerevenementen van het jaar, het wereldkampioenschap, vindt dit jaar plaats in onze contreien. Na de openingsceremonie op zaterdag 18 september start er voor heel wat wielrenners hun queeste naar de beminde regenboogtrui.

In totaal zal er gestreden worden voor 11 wereldtitels. Verspreid over vier steden zal er gezocht worden naar de ultieme glorie: tussen Knokke-Heist en Brugge wordt er geracet voor de tijdritten, de wegraces vinden plaats tussen Antwerpen en Leuven.

Speelt de wind een rol in de tijdritten?

Zondag 19 september wordt het eerste echte startschot gegeven van het WK wielrennen. Dan mogen de profmannen zich opmaken voor de tijdrit van 43 kilometer tussen Knokke-Heist en Brugge. Met de aankomstlijn op ’t Zand finishen de renners dus in het mooie centrum van het Venetië van het Noorden. Idyllischer kan haast niet qua setting.

Nog tot woensdag 22 september blijft de tijdrit domineren op het WK. Op maandag 20 september is het aan de profvrouwen en de mannelijke beloften. Zij leggen een parcours af van 30,3 kilometer. Op dinsdag moeten de junioren aan de bak (19,3 km bij de vrouwen, 22,3 km bij de mannen), woensdag staat de ploegentijdrit mixed relay op het programma over een afstand van 44,5 kilometer.

Met slechts 78 hoogtemeters mag het duidelijk zijn dat de absolute krachtpatsers straks aan hun trekken zullen komen in de WK-tijdrit. Enige factor die echter een rol kan spelen, is de wind.

Twee venijnige circuits

Vanaf vrijdag 24 september wordt de focus verlegd naar de wegraces. De mannelijke junioren en beloften mogen die dag van wal steken. De junioren doen dat over een parcours van 121,4 kilometer, de beloften over een afstand van 160,9 kilometer.

Scherprechters worden het Leuven-circuit en het Flandrien-circuit. Dat laatste is een parcours van 32 kilometer lang met zes beklimmingen die vooral in de Brabantse Pijl durven opduiken. Eentje daarvan is de gevreesde Moskesstraat, een kasseiklim van 550 meter aan gemiddeld 8,9 procent met een piek van 17 procent vlak voor de top. Het Leuven-circuit tot slot is een route van 15,5 kilometer door Leuven met daarin vier hellingen. De vier oplopende stroken in de finaleronde zijn de Keizersberg, de Decouxlaan, de Wijnpers en de Sint-Antoniusberg. Die laatste is een klimmetje van 200 meter aan zes procent op een smalle weg die over een met tegels en kasseien bedekte helling gaat.

Op zaterdag 25 september mogen de vrouwelijke junioren en profrensters zich opmaken voor de zoektocht naar de regenboogtrui. De junioren doen dat over een afstand van 75 kilometer, de profrensters over 157,7 kilometer. Op zondag volgt de apotheose met de race bij de profmannen over een afstand van 267,7 kilometer. Zowel het Leuven- als het Flandrien-circuit moet enkele keren getemd worden.

België tegen de rest van de wereld

Een wereldkampioenschap in eigen land zal een extra stimulans en motivatie met zich meebrengen voor heel wat landgenoten. Op het afgelopen EK zegevierden reeds Alec Segaert en Cian Uijtdebroeks met goud en zilver in de tijdrit bij de junioren. Dat kunststukje willen ze graag nog eens overdoen. Ook in de wegrace zullen de twee in de gaten moeten gehouden worden.

Bij de beloften wil kersvers Europees kampioen Thibaut Nys zijn vorm bevestigen in eigen land. Ook wonderkind Arnaud De Lie zal van de partij zijn. En wat kan Lotte Kopecky bij de vrouwen tegen de Nederlandse brigade? Kopecky aast op revanche nadat ze op de Olympische Spelen nipt naast een medaille greep in de wegrace.

Bij de mannen wordt er zowel in de tijdrit als voor de wegrit maar naar één iemand gekeken: Wout van Aert. Van Aert tankte de voorbije periode veel vertrouwen in de Ronde van Groot-Brittannië en is klaar voor een nieuwe gooi naar de regenboogtrui. Deze keer heeft hij een fitte Remco Evenepoel aan zijn zijde als meesterknecht. De concurrentie zal echter niet van de poes zijn. Zo wil de Fransman Julian Alaphilippe zijn titel prolongeren en zitten er andere kapers op de kust zoals Europees kampioen Sonny Colbrelli en Mathieu van der Poel.

WK wielrennen 2021: het programma:
  • zondag 19/09 - 14u30-16u55 - tijdrit elite mannen Knokke-Heist - Brugge
  • maandag 20/09 - 10u40-12u50 - tijdrit beloften mannen Knokke-Heist - Brugge
  • maandag 20/09 - 14u40-16u40 - tijdrit elite vrouwen Knokke-Heist - Brugge
  • dinsdag 21/09 - 10u30-12u20 - tijdrit junioren vrouwen Knokke-Heist - Brugge
  • dinsdag 21/09 - 14u55-17u05 - tijdrit junioren mannen Knokke-Heist - Brugge
  • woensdag 22/09 - 13u45-16u45 - gemengde ploegentijdrit Knokke-Heist - Brugge
  • vrijdag 24/09 - 8u15-11u15 - wegrit junioren mannen Leuven-Leuven
  • vrijdag 24/09 - 13u25-17u40 - wegrit beloften mannen Antwerpen - Leuven
  • zaterdag 25/09 - 8u15-10u15 - wegrit junioren vrouwen Leuven - Leuven
  • zaterdag 25/09 - 12u20-16u45 - wegrit elite vrouwen Antwerpen - Leuven
  • zondag 26/09 - 10u25-17u - wegrit elite mannen Antwerpen - Leuven
Volg het WK wielrennen van zondag 19 t.e.m. zondag 26 september via Sporza op Eén of Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top