De Hasseltse Jeneverfeesten vinden na een jaar afwezigheid opnieuw plaats, met name op zaterdag 16 en zondag 17 oktober. In een aantal afgebakende zones, de Jeneverpleinen, moeten bezoekers over een Covid Safe Ticket (CST) beschikken. "De Jeneverfeesten zijn dit jaar onze bevrijdingsfeesten", zegt burgemeester Steven Vandeput (N-VA).
De 31ste editie van de Hasseltse Jeneverfeesten vindt op zaterdag 16 en zondag 17 oktober plaats. Door de coronacrisis konden de Jeneverfeesten in 2020 niet doorgaan.

"We hebben voor alle zekerheid lang gewacht met onze beslissing, maar nu zijn we er zeker van: de tijd is rijp voor een nieuwe editie van de Jeneverfeesten", zegt organisator Jean Pierre Swerts. "Door corona wordt het programma aangepast. De traktaties van het Borrelmanneke en het Borrelvrouwke en de kelnerwedloop slaan we een jaartje over. Maar er blijft veel te beleven: muziek, dans, theater, culinaire hoogstandjes en verrassende straatacts." Omwille van de coronamaatregelen mogen bezoekers in een aantal afgebakende zones, de Jeneverpleinen, alleen binnen met een CST. Het gaat om zones op de Grote Markt, het Begijnhof, Groenplein, Capucienenplein, Fruitmarkt, Kolonel Dusartplein en het Molenpoortplein. In de rest van de Hasseltse binnenstad heeft iedereen vrije toegang.

"We hebben reikhalzend uitgekeken naar een nieuwe editie van de Jeneverfeesten", stelt burgemeester Vandeput. "Dankzij een vaccinatiegraad van meer dan 90 procent kunnen we de draad van het gewone leven terug oppikken." De Hasseltse Jeneverfeesten, die jaarlijks ruim 100.000 bezoekers lokken. worden voor het eerst 100 procent 'cashless', waarbij bezoekers worden gevraagd om niet met cash geld te betalen. "Voor ons is deze werkwijze veel gemakkelijker dan het vroegere bonnetjessysteem. En bovendien is het hygiënischer in coronatijden", aldus de organisatie, die ook deze editie met herbruikbare bekers werkt.