Minstens 480 burgers zijn tussen mei en augustus gedood bij jihadistische aanvallen in Burkina Faso, dat heeft ngo Norwegian Refugee Council (NRC) maandag bevestigd. NRC spreekt van "urgente humanitaire noden" in het land. Daarnaast schrijft de ngo in een persbericht dat 275.000 mensen op de vlucht zouden zijn "wegens een nieuwe uitbraak van geweld" sinds april.
Elke maand zouden er volgens het NRC gemiddeld 55.000 mensen gedwongen op de vlucht slaan, bijna drie keer meer dan de maandelijkse cijfers tussen oktober 2020 en maart 2021. In totaal zouden al 1,4 miljoen mensen op de vlucht geslagen zijn in Burkina Faso. "De bevolking wordt gedwongen om te kiezen tussen onzekerheid en honger omdat de humanitaire respons te traag en ontoereikend is," aldus het NRC.
"We vragen aan de overheid om ons te laten tussenkomen en ons steun te verlenen. De hulporganisaties hebben de capaciteit om mensen in de meest onbereikbare zones, waar de hulp dringend nodig is, te helpen," pleitte Manenji Mangundu, directeur van NRC in Burkina Faso.
Burkina Faso wordt sinds 2015 geplaagd door regelmatige en moorddadige jihadistische aanvallen, vooral in het noorden en het oosten van het land. Die aanvallen worden toegekend aan jihadistische groepen met banden met IS en Al Qaida en maakten al meer dan 1.500 dodelijke slachtoffers volgens de Burkinese autoriteiten. Die autoriteiten verzekeren wel dat de 1,3 miljoen vluchtelingen "ondersteund geweest zijn door een voedingsbijstand van 38.000 ton in alle regio's van het land".
De meest dodelijke aanslag in Burkina Faso sinds 2015 blijft die in Solhan, een dorp in de Sahelregio. Dat werd in de nacht van 4 op 5 juni aangevallen, volgens de overheid overleden toen minstens 132 personen.