Kom niet met de auto naar het WK wielrennen. Dat is de duidelijke boodschap die de organisatie maandag meegaf op een persconferentie in Leuven. De organisatie streeft daarnaast naar een absoluut rookvrij WK in de officiële zones.
Op 18 september worden de 2021 UCI Road World Championships officieel geopend. Dan zullen 120 fietsende kinderen tussen 12 en 18 jaar uit clubs aangesloten bij Cycling Vlaanderen de verjaardagseditie op gang trappen. Ze vertegenwoordigen een deelnemend land aan het WK en fietsen een parcours tussen Knokke-Heist en Brugge. Later op de dag zal UCI-voorzitter David Lappartient de 2021 UCI Road World Championships officieel openen.
Het WK duurt tot 26 september en zal honderdduizenden mensen op de been brengen. Het is vooral niet de bedoeling dat die massaal met de auto gaan komen, benadrukte Tomas Van Den Spiegel van Flanders Classics. Wie op minder dan 15 kilometer van een gaststad woont, komt best met de fiets. Park & train is een andere mogelijkheid. De stations van de gaststeden liggen vlak bij het parcours en de NMBS legt tientallen extra treinen in. Wie toch met de wagen komt, zal via signalisatie naar randparkings worden gebracht. Het parcours is volledig verkeersvrij.
Dit WK zal het allereerste rookvrije WK uit de geschiedenis zijn. Kom op tegen Kanker is trouwens ook partner van de 2021 UCI Road World Championships. Er zal streng worden toegezien op de naleving van het rookverbod in de officiële zones en stewards zullen niet nalaten om mensen op hun gedrag aan te spreken, als dat nodig zou zijn.
De honderdste verjaardag van het WK moet ook toonaangevend worden inzake duurzaamheid. Deloitte zal voor het eerst in de geschiedenis van het WK de CO2-impact van het evenement berekenen. Gezien er nog nooit eerder metingen gebeurden, zal dit een benchmark vormen voor toekomstige evenementen.
Het parcours bevindt zich in de openbare ruimte en er zijn geen afgesloten zones. In de strijd tegen COVID-19 wordt het dragen van een mondmasker wel aangeraden op plaatsen waar het houden van anderhalve meter afstand moeilijk is. In de vipzone is een Covid Safe Ticket verplicht.
Alle informatie over de koers en de randactiviteiten is netjes gebundeld op https://www.flanders2021.com/nl.