Waarom cultklassieker ‘Waterworld’ (VTM3) geen succes werd bij release

Vanavond zendt VTM3 de filmklassieker ‘Waterworld’ uit. Deze film uit 1995 staat vandaag de dag te boek als een klassieker die je zeker gezien moet hebben. Bij release kon ‘Waterworld’ echter geen potten breken en Proximus Pickx zocht uit waarom!

 

In 'Waterworld' (1995) zien we hoe beide de ijskappen op de aarde zijn gesmolten. Hierdoor is de zeespiegel gestegen en liep alles op aarde onder water. De mensen die deze tragedie hebben overleefd, leiden hun leven op zee en zijn op zoek naar Dryland, het enige droge plekje op de wereld. Hetzelfde geldt voor de marinier (Kevin Costner). Hij is een gemuteerde mens met kieuwen en vinnen die net als iedereen op zoek is naar die ene droge plek op aarde.

 

Negatieve publiciteit

'Waterworld' had alles in huis om een inslaand succes te worden, maar tijdens de productie verspreidde zich het nieuws over de verzuurde relatie tussen Kevin Costner en de regisseur als een vuurtje doorheen de Amerikaanse media. Bovendien werden de opnames getroffen door een orkaan, werden alle dure sets manueel opgebouwd en liep de rekening van de productie steeds hoger op. Dat deed bij het algemene publiek de vraag rijzen of het verhaal wel sterk genoeg was ....

Dure film

De productie van ‘Waterworld’ zou oorspronkelijk 100 miljoen dollar kosten, maar omdat de filmcrew enkele tegenslagen kende, stegen de kosten naar 175 miljoen dollar. Dat was in 1995 een nieuw record voor de productie van een film. Andere blockbusterfilms uit die periode, zoals ‘Jurassic Park’ (1993) en ‘GoldenEye’ (1995) werden begin jaren negentig gemaakt voor ‘amper’ 65 miljoen dollar.

De film bracht in de bioscoop wereldwijd in totaal ongeveer 264 miljoen dollar op. Nadien werden nog enkele honderden miljoenen verdiend via de verkoop op videocassette en de distributie aan televisiestations, waardoor 'Waterworld' alsnog winst kon maken aan de kassa.

Costners afnemende carrière

Nadat Kevin Costner enkele ijzersterke rollen had neergezet in ‘Dances With Wolves’ (1990), ‘Robin Hood: Prince of Thieves’ (1991) en ‘The Bodyguard’ (1992), volgden enkele kleinere producties. ‘Waterworld’ (1995) moest de volgende grote blockbuster worden waarin Costner zou schitteren en zijn plaats in Hollywood zou veiligstellen. Dat gebeurde, door het wisselende succes van ‘Waterworld’, echter niet. Bovendien deed Costner de kassa niet meer rinkelen in films waarin hij eind jaren negentig in meespeelde. ‘Message in a Bottle’ (1999) bracht niet veel op, ‘For Love of the Game’ (1999) ook niet en ‘Thirteen Days’ (2000) kon ook geen potten meer breken. Sinds ‘Waterworld’ heeft Costner geen enkele hoofdrol meer op zich genomen.

Bekijk ‘Waterworld’ dinsdag’ om 20u35 op VTM3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top