Met diversiteit als hoofdthema en een glorieuze terugkeer naar het Barclays Center in Brooklyn, vond zondag de 40ste jaarlijkse uitreiking van de MTV Video Music Awards (VMA’s) plaats. Grote winnaars waren de razend populaire Lil Nas X en Olivia Rodrigo.
De MTV VMA’s 2021, even bekend om de spectaculaire performances, twittermomenten en haute couture dan om de awards zelf, was in volle glorie terug. Nadat artiesten in editie 2020 grotendeels via videocalls hun prijzen accepteerden, werden ze dit jaar gepresenteerd voor een gemaskerd publiek.
 
De uitzending opende met een op voorhand opgenomen video van Madonna, die al meermaals geschiedenis schreef op de VMA’s, niet in het minst toen ze in 1984 de allereerste uitreiking introduceerde met een performance van ‘Like A Virgin’. Daarmee zette ze meteen de toon voor de volgende 39 edities.
 
“Ze beweerden dat dit niet zou blijven duren, maar hier zijn we dan”, declareerde de artieste nadat ze het podium op schreed in een zwartlederen outfit die deed denken aan een dominatrix.
 
Lil Nas X stunt
 
Lil Nas X nam de belangrijkste prijs van de avond mee naar huis, die voor de beste video van het jaar met het nummer ‘Montero (Call Me by Your Name)’, waarvan hij ook op een stukje op een sensuele manier opvoerde tijdens de ceremonie. Hij bracht ook zijn liveversie van ‘Industry Baby’, samen met Jack Harlow en een fanfare. Goede reclame voor zijn album dat over enkele dagen, op 17 september, in de rekken ligt.
 
“Bedankt aan ‘the gay agenda’!”, riep de 22 jaar jonge rapper toen hij zijn prijs kwam ophalen. Daarmee haalde hij uit naar het online debat dat woedt nadat een Amerikaanse gouverneur zijn provocerende videoclip, waarin de artiest een lapdance geeft aan de duivel, bekritiseerde.
 
De spectaculairste performance van de avond kwam van Doja Cat, die haar nummers ‘Been Like This’ en ‘You Right’ bracht terwijl ze met kabels vanuit het plafond neerdaalde.
 
Normani maakt indruk
 
Ook de performance van het nummer ‘Wild Side’ door Normani gooide hoge ogen voor de opkomende ster. De R&B-zangeres bracht een goed uitgedokterde choreografie samen met Teyana Taylor, die geketend aan een metalen podium op de scène verscheen, een duidelijke homage aan de optredens van Janet Jackson.
 
Billie Eilish was ook van de partij. Zij kondigde de Foo Fighters aan, de winnaars van de Global Icon Award, die volgens Eilish “de vlam van de rock-‘n-roll in leven houden”.
 
Drie keer prijs voor Olivia Rodrigo
 
De sensatie Olivia Rodrigo ging naar huis met drie prijzen: nummer van het jaar voor ‘Driver’s License’, beste nieuwe artiest en Push Performance van het jaar.
 
“Ik ben dankbaar dat ik muziek kan maken en kan doen wat ik wil, en dat ik dat mijn werk kan noemen”, zei de 18-jarige zangeres in haar bedanking. Haar album ‘Sour’ klimt momenteel op alle hitlijsten naar de top.
 
Ook Justin Bieber viel in de prijzen. Hij nam de prijs voor de artiest van het jaar naar huis en die voor het beste popnummer voor ‘Peaches’. De videoclip van ‘Your Power’ van Billie Eilish werd dan weer bekroond met de Video For Good-trofee.