Deze laatste Grand Slam-finale van het jaar zal vanavond om 22.00 uur Belgische tijd van alle kanten worden bekeken. Novak Djokovic kan geschiedenis schrijven of Daniil Medvedev kan zijn Grand Slam-carrière openen.
Novak Djokovic heeft zondag in New York een afspraak met de geschiedenis. De Serviër, die al winnaar was van de eerste drie Grand Slams van het jaar, zal proberen de vierde aan zijn palamares toe te voegen. Met overwinningen op de Australian Open, Rolland Garros en Wimbledon, staat hem enkel nog de US Open te wachten.  
 
Met die prestatie zou de nummer één van de wereld zich voegen bij Rod Laver, die hetzelfde deed in 1969. Maar Djokovic zou nog meer geschiedenis kunnen schrijven als hij slaagt: hij zou 21 Grand Slam-titels halen, één meer dan de andere twee monsters van de sport, Nadal en Federer. Dojokovic komt ook meteen op gelijke hoogte te staan met Federer, door de 31e Grand Slam-finale van zijn carrière te spelen.
 
Valse start
 
In de halve finale op Flushing Meadows versloeg Novak Djokovic in vijf sets Alexander Zverev, die de Serviër een paar weken geleden op de Olympische Spelen in dezelfde fase had verslagen. Deze keer was het Djoko die als winnaar uit het duel kwam dat, nogmaals, het kijken waard was. Net als tegen Rune, Nishikori, Brooksby en Berrettini verloor de 34-jarige opnieuw de eerste set. Maar deze keer speelde hij geweldig tennis. De Duitser kon het tempo niet bijhouden, ook al kwam hij nog even terug in de vierde set.
 
Djokovic heeft nog nooit zoveel tijd op de baan doorgebracht om een Grand Slam-finale te bereiken als in de afgelopen dagen, met 17 uren en 25 minuten. Maar hij is er geraakt, en wil koste wat kost geschiedenis schrijven. "Ik ga deze wedstrijd spelen alsof het de laatste van mijn carrière is. Ik zal er mijn hele ziel in leggen", zei Djoko. Er zal veel druk op zijn schouders liggen, maar laat dat nu net een extra drijfveer zijn.
 
Medvedev heeft zijn lessen geleerd
 
De man die tegenover Djokovic zal staan op het veld in New York is Daniil Medvedev. De Rus heeft zich de afgelopen twee jaar opgewerkt tot een sleutelfiguur in het wereldcircuit en bereikte in 2019 de finale in New York en eerder dit jaar in Australië. Maar telkens moest de 25-jarige het onderspit delven tegen respectievelijk Nadal en Djokovic. In 24 maanden heeft bijna niemand het beter gedaan dan Medvedev en zijn drie Grand Slam-finales. Behalve Novak Djokovic, natuurlijk.
 
"Het is duidelijk dat mensen het logisch vinden dat ik zou verliezen tegen Novak, die 20 Grand Slam-titels op zijn naam heeft staan. Het zou 'normaal' zijn. Maar ik ben niet in dezelfde gemoedstoestand als in 2019. Het feit dat je een of twee finales verliest, vergroot je verlangen om te winnen. En ik denk dat die ervaring me kan helpen”, zei de Rus, die Novak Djokovic wel eens parten zou kunnen spelen.
 
Volg de US Open live van 30 augustus tot 12 september op de Eurosport-kanalen.