Sinds zijn komst bij Chelsea in 2016 tracht Michy Batshuayi een titularisrol af te dwingen in Londen. Dit seizoen leenden de Blues de frivole Rode Duivel voor een vijfde keer uit. Ditmaal mag Batsman zijn geluk beproeven in Turkije: bij Besiktas moet hij zijn zoveelste kans grijpen om ergens een titularisplaats te bemachtigen.
Iedereen kent de kwaliteiten van Michy als afwerker. De Brusselaar is geen type dat 36 kansen nodig heeft om de bal in het mandje te leggen. Maar de beperkte speeltijd van de aanvaller: daar wringt het schoentje. Ondanks zijn 25 doelpunten in 77 matchen kon Batshuayi bij Chelsea nooit doorgroeien tot een sleutelpion. De Bleus leenden de Belg keer op keer uit, aan achtereenvolgens Dortmund, Valencia en Crystal Palace.

Dit seizoen brengt een nieuwe uitleenbeurt hem naar Turkije. Batsman streek neer in Istanboel, bij Besiktas, met de ambitie om zijn stempel te drukken en te bewijzen dat hij meer in zijn mars heeft dan enkel een rol als joker. De Duivel zal die ambitie al vanavond kracht kunnen bijzetten in de Champions League, tegen Dortmund.
 
Een sfeer die hem bevalt?
 
Bij zijn jongste uitleenbeurt aan Crystal Palace verzamelde Batshuayi in twintig wedstrijden slechts twee luttele doelpunten. Een rampzalig seizoen, maar dat weerhield Besiktas niet. De club gelooft in hem, maar anders dan de Londenaars beschikken de Turken over een troef die Michy zou kunnen doen floreren: de ambiance in het stadion.

Samen met Fenerbahce en Galatasaray maakt Besiktas deel uit van het kransje traditieclubs die het Turske voetbal van oudsher domineren. En net als zijn twee rivalen kan de club rekenen op een fanatiek supporterslegioen dat een onwaarschijnlijke sfeer kan scheppen in het Vodafone Park.

Waarom zou dat in het voordeel van Batshuayi kunnen spelen? De aanvaller is een type dat op mentale kracht draait: zijn brandstof is vertrouwen. Hij spant zich meer in voor het plezier van de fans dan voor zijn eigen hachje. Het is geen toeval dat hij de strafste statistieken uit zijn carrière liet optekenen bij Marseille, Dortmund en Standard: clubs die geruggensteund worden door vurige supporters, met een stadion dat zijn spelers vooruitstuwt. Zo'n publiek geeft Michy vleugels: de Rode Duivel teert op de positieve energie die hij voelt in de voetbalarena. Als het publiek on fire is, is Michy on fire.
 
Niet langer talmen

Over minder dan een maand blaast Batsman 28 kaarsjes uit. De aanvaller tikt op papier zijn beste jaren aan qua fysiek vermogen. Om maar te zeggen dat er geen tijd meer te verliezen valt: de Rode Duivel moet zich op de kaart zetten als onbetwiste titularis bij een club. Bij Chelsea, of elders. Anders zal hij voor eeuwig het gevoel hebben dat hij zijn aangeboren voetbaltalent niet helemaal heeft kunnen uitbuiten. 
 
Ook met het oog op het WK in Qatar is de ontbolstering van Michy een zaak van nationaal belang. En dat kan enkel bewerkstelligd worden als Batshuayi speelminuten en goals verzamelt, en zo vertrouwen tankt.

Volg Besiktas - Dortmund woensdag exclusief op Pickx+ Sports 2, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!