Op 14 augustus 2020 troffen FC Barcelona en Bayern München elkaar in de kwartfinales van de Champions League. De Duitse club vernederde de Catalaanse trots en voetbalde hen naar een ongeziene crisis. Iets meer dan een jaar later ontmoeten ze elkaar weer.
Die partij van ruim een jaar geleden was er één voor de geschiedenisboeken. Niet zozeer voor de score - die op zich al uitzonderlijk was (2-8) – maar wel omwille van de gevolgen voor het Europese voetbal. Bayern liet die avond zien dat het dé kandidaat was om de Champions League te winnen en het was het sein dat de glorieperiode van Barcelona voorbij was en de crisis ongezien groot.

Niemand kon zich voorstellen wat er zou gebeuren na deze ongelooflijke partij waarbij de ploeg uit Beieren de Spaanse topclub tot op het bot vernederde. Een jaar later, wanneer de twee teams het tegen elkaar opnemen in de poules voor de editie 2021-2022 van de competitie, zijn de effecten van die avond nog steeds voelbaar.

Breuk tussen Messi en Barça

Er was toen al veel onduidelijkheid over de toekomst van Lionel Messi bij Barcelona. De speler was terughoudend om zijn contract te verlengen, dat nog maar één jaar liep. Er was veel twijfel bij de Argentijn en die vernedering in de Champions League deed daar geen goed aan.

Op 24 augustus 2020 stuurde Leo Messi een officiële brief naar toenmalig Barça-voorzitter Josep Bartomeu om de clausule in zijn contract te activeren waardoor hij de club transfervrij kon verlaten. Het was duidelijk dat Messi niet meer voor Barcelona wenste te spelen. Barça weigerde hem zijn vrijheid te geven, met het argument dat de clausule moest worden geactiveerd voor het einde van het seizoen, wat volgens Barça op 10 juni 2020 was. Messi, van zijn kant, geloofde dat vanwege de Covid-19-pandemie en de uitstel van wedstrijden aan het einde van het seizoen voor een paar maanden, de clausule zelf moest worden uitgesteld tot 30 augustus 2020.

De speler speelde uiteindelijk het laatste jaar van zijn contract uit, maar opnieuw kon er geen deal worden gevonden voor een verlenging van het contract van ‘La Pulga’. Deze zomer maakte Messi uiteindelijk als gratis speler de overstap naar PSG. In 2020 was Manchester City nog het meest concreet voor de Argentijn. Een jaar later maakten de Parijzenaars van de gelegenheid gebruik om een waanzinnige transferperiode af te werken.

Grote schoonmaak

Terwijl Bayern in 2020 de Champions League won, gebruikte Barça deze nederlaag als argument om afscheid te nemen van een aantal grote namen, waaronder een zekere Luis Suarez. De Uruguayaan, waarvan de clubleiding van mening was dat hij niet meer het gewenste niveau haalde, werd verkocht aan concurrent Atlético Madrid. Arthur, Arturo Vida, Rakitic, Semedo en Rafinha moesten ook inpakken. Zelfs voorzitter Bartomeu verliet uiteindelijk de club, verdreven door de socio's die de voorkeur gaven aan Joan Laporta (die Messi ook niet aan boord kon houden).

Deze grote schoonmaak daarentegen zorgde voor de bloei van verschillende jonge talenten zoals Mingueza, Fati, Puig of Trincão. Barca won de titel niet, maar kon toch de Copa del Rey bijschrijven op het palmares. De club hoopt de weg naar boven weer in te zetten in de Champions League, te beginnen met een goede prestatie tegen Bayern deze dinsdag om 21u.

Mis niks van de Champions League dankzij de kanalen van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.