Waarom 'Het Swingpaleis' zo'n waanzinnig succes was

Exact kwart eeuw geleden verscheen hij voor de allereerste keer op ons scherm: Felice en zijn Swingpaleis! In deze muzikale 'battle of the sexes' doorliepen de teams allerlei gekke rondes om op het einde toch maar te bewijzen dat hun geslacht het beste was. Tien jaar lang was het programma een vaste waarde op Eén en Proximus Pickx gaat ter ere van de 25e verjaardag van de eerste aflevering op zoek naar waarom ‘Het Swingpaleis’ zo’n succes was.

Felice

Niemand zegt ‘Het Swingpaleis’ zonder de uitbundige, vrolijke en enthousiaste presentator Felice. Of moeten we zeggen “Feeeeeeeeeliceeeeeeee”? Dré Steemans, de man achter het typetje Felice, was het hart en ziel van de show. In 2009 overleed Dré geheel onverwacht aan een hartstilstand, maar vrienden, familie en fans zullen hem nooit vergeten. “Mensen zeggen mij soms dat een comeback van ‘Het Swingpaleis’ tof zou zijn, maar ik zie het niemand anders presenteren”, vertelde Leen Demaré aan Het Laatste Nieuws. “Met hem is ook een remake van ‘Het Swingpaleis’ gestorven.” Felice was diegene die heel Vlaanderen meteen op de been kreeg tijdens de iconische intro. “Zet de stoelen opzij, de televisie aan en trek je feestelijkse pakje aan!”

Trouwe panelleden

Om uit te vechten wie het sterke geslacht was, had Felice natuurlijk een paar toffe panelleden nodig. Dat waren mannen en vrouwen die er niet voor terugdeinsden om zich een klein beetje belachelijk te maken tijdens de knotsgekke muzikale rondes. Bij de dames waren dat Leen Demaré, Isabelle A, Zohra Aït-Fath, Yasmine, Saartje Vandendriessche, Phaedra Hoste, Katja Retsin, Els Tibau, Kadèr Gürbüz, Evi Hanssen en Dagmar Liekens. Aan de kant van de mannen vonden we dan weer Luc Steeno, Peter Van Asbroeck, Jan Schepens, Axel Daeseleire, Mike Verstraeten, Walter Grootaers, Paul Michiels en Raf Van Brussel.

STOP-DE-BANDRONDE

Zoals we al eerder vermeldden, waren er tijdens ‘Het Swingpaleis’ een heleboel leuke rondes waarin de mannen en vrouwen zich konden bewijzen. De panelleden moesten bijvoorbeeld medleys maken, liedjestitels raden en karaoke zingen, maar de ronde die iedereen bijbleef, is de STOP-DE-BANDRONDE. De naam zegt het zelf al, het liedje in kwestie werd gestopt en de panelleden moesten zo goed mogelijk verderzingen zodat ze precies op de beat zaten wanneer de volumeknop terug omhoog wordt gedraaid. De ronde zorgde telkens weer voor hilarische taferelen, zeker met een jonge Koen De Bouw die absoluut niet kon zingen en het andere team dat steevast andere liedjes begon te zingen (lees: schreeuwen) om het spelende team af te leiden.

‘We Are The Champions’

Als een van de teams er dan uiteindelijk uitkwam als de winnaars van de dag, gingen zij natuurlijk naar huis met mooie prijzen. Een frietketel bijvoorbeeld! De verliezers hoefden niet te treuren, want ook zij werden niet met lege handen naar huis gestuurd. Zo kregen de mannen als troostprijs eens een Mickey Mouse-bureaulamp. Die gadgets waren echter niet de grote prijs, want de winnaars werden ongetwijfeld het gelukkigst van hun eindlied: ‘We Are The Champions’. Armen in de lucht en keihard meezingen dan maar!

Films

Bekijk alles
Top