De laatste vier van de US Open zijn bekend. Félix Auger-Aliassime neemt het in de halve finales op tegen Dmitry Medvedev, en in het andere duel is er het treffen tussen Novak Djokovic en Alexander Zverev.
Djokovic wist de Italiaan Berrettini in vier sets te verslaan en daardoor wist de nummer één van de wereld zich te plaatsen voor de laatste vier op de US Open. Aanstaande vrijdag ontmoet hij met Zverev de regerend olympisch kampioen.

Voor de Serviër is het een beetje een kans op revanche, nadat hij in Tokio in de halve finales het onderspit moest delven tegen Zverev. De nummer 1 van de wereld verliet Japan zelfs met lege handen toen hij ook de partij voor de bronzen medaille verloor tegen Carreno Busta.

Record voor Djokovic

Djokovic pakte het tegen Berretini hetzelfde aan als in de derde ronde en in de 1/8ste finales. Hij verloor immers telkens de eerste set. Djokovic maakte nadien echter korte metten met zijn tegenstander en haalt momenteel een hoog niveau.

Als Djokovic dit niveau kan aanhouden, zal het heel moeilijk zijn om hem te stoppen. Hij kan zo de favorietenrol waarmaken, maar hij spreekt nog niet over de eindzege waardoor hij een recordaantal van 21 Grand Slam-titels zou halen. Patrick McEnroe, de jongere broer van John McEnroe, probeerde het in een interview na de wedstrijd. Resultaat: een Serviër die van een lachend naar een ernstig gezicht ging en het veld verliet na deze paar woorden te hebben gezegd. "Ik concentreer me alleen op de volgende wedstrijd. Aan de rest wil ik niet denken, ik wil er niet over praten!"

Zverev heeft een volgende stap gezet

In dit duel dat Zverev en Djokovic wacht, zou de Duitser een klein psychologisch voordeel kunnen hebben na zijn succes in Tokio. Zverev, vierde van de wereld, weet dat hij deze prestatie opnieuw kan realiseren, zoals hij L'Equipe vertelde na zijn overwinning op Harris in de kwartfinales. "Dit jaar leek hij onoverwinnelijk in grote wedstrijden. Niemand had hem verslagen in een Grand Slam. Ik heb het gevoel dat ik de eerste ben die hem versloeg in een groot toernooi. Het geeft me vertrouwen”.

Voor waarnemers is het niveau van Zverev op deze US Open ongezien hoog. Kan hij dat niveau aanhouden en ook Djokovic van een legendarische eindzege houden?

Bekijk de US Open live van 30 augustus tot 12 september op Eurosport.