Legendarische wedstrijden: zevenklapper tussen Manchester United en Real Madrid in de Champions League

Sport | Er zijn wedstrijden die in het collectieve geheugen gegrift staan, en het Champions League-duel tussen Manchester United en Real Madrid uit 2003 is er zo eentje. Op het programma: een ware overdaad aan sterren en doelpunten op Old Trafford.

Alle ingrediënten zijn aanwezig, om er op 23 april 2003 een groots duel van te maken tussen twee legendarische voetbalteams: Manchester United en Real Madrid, die elkaar ontmoeten in de heenwedstrijd van de kwartfinale in de Champions League. Een paar dagen eerder, in de heenwedstrijd, wonnen de Spaanse titelhouders het duel met 3-1.

Deze overwinning werd behaald dankzij een doelpunt van Luis Figo, een dubbelslag van Raul en twee assists van Zinédine Zidane. En dan te bedenken dat Ronaldo die dag nog stil bleef. Aan de overzijde was het de onvermijdelijke Ruud van Nistelrooy die de ploeg van Alex Ferguson onverminderd deed geloven in een wonder in de terugwedstrijd.

Slechte start voor Manchester

Het doel is eenvoudig voor de Engelsen: ze moeten terugkomen van een achterstand van minimaal twee doelpunten, en op hun hoede zijn voor de uitdoelpuntregel. De Mancunians zijn enthousiast en opgepompt, net als de toeschouwers in Old Trafford. En toch begint de cruciale match slecht voor hen.

Vanaf de 12de minuut vindt Guti zijn weg naar Ronaldo, die Fabien Barthez te slim af is met een even verrassende als krachtige aanval op de grond. Het is al 0-1 voor Real. En we moeten wachten tot de laatste minuten van de eerste helft om United dankzij van Nistelrooy terug in de wedstrijd te zien komen: 1-1. Nog niets is beslist na 45 minuten.

Ronaldo in vuur en vlam

Alles komt aan op de tweede helft. De twee teams staan weer op het grasveld en Manchester moet nog twee doelpunten scoren om extra tijd te pakken, en dat zonder een doelpunt te slikken. Maar het begint opnieuw slecht aangezien Ronaldo, bediend door Roberto Carlos, Real opnieuw op voorsprong brengt. Twee minuten later scoort Ivan Helguera in eigen doel en wordt het 2-2.

Vlak voor het uur werkt Ronaldo een hattrick af en zet daarmee de bezoekers op 2-3. De missie wordt bijna onmogelijk voor Manchester. En toch maakt David Beckham op een vrije trap nog de 3-3. Diezelfde speler zet Manchester uiteindelijk in de 84ste minuut weer voorop. De mannen van Alex Ferguson hebben nog twee goals nodig, maar die komen er niet meer…

Een droomnacht

In de dagen die volgden stond de voetbalwereld in rep en roer over dit spektakel van beide teams. De pijn zal van korte duur zijn voor Manchester United, dat een week later tot Engels kampioen wordt gekroond. Een mooi afscheid voor David Beckham, die in de zomer bij Real Madrid aan de slag gaat.

De Madrilenen worden in de volgende ronde uitgeschakeld door Juventus Turijn, dat in de finale de duimen zal leggen tegen AC Milan.

Volgens de legende zat er in het publiek tijdens deze Manchester United - Real Madrid een zekere Roman Abramovich. Het zou dit historische duel zijn dat hem overtuigde om in voetbal te investeren. In die zomer koopt hij dan ook Chelsea…

Hieronder kan je een samenvatting bekijken van deze knotsgekke wedstrijd.