Dankzij deze nummers werd Mylène Farmer een icoon uit de LGBTQI+-gemeenschap!

Op zondag 12 september blaast de Canadees-Franse zangeres Mylène Farmer 60 kaarsjes uit. Dit icoon uit de LGBTQIA+-gemeenschap heeft tal van grensverleggende inclusieve nummers gemaakt en is voor heel wat mensen uit de gemeenschap een ware bron van inspiratie. Proximus Pickx vertelt je meer over deze invloedrijke artieste.

 

De (Franstalige) wereld leerde Mylène Farmer kennen in 1986. Toen bracht de Frans-Canadese zangeres haar eerste album ‘Cendres de Lune’ uit waarop enkele hits preken zoals ‘Libertine’ en ‘Sans contrefaçon’. 

Naar aanleiding van de release van ‘Libertine’, verfde Mylène Farmer haar haren rood, figureerde ze uiterst sensueel in haar eigen videoclip en dat samen met heel wat andere vrouwen. In de clip suggereerde ze bovendien dat ze geen traditionele geaardheid had en dankzij deze moedige daad werd ze in één klap beroemd in het toenmalige Frankrijk en vooral bij de holebi-gemeenschap van onze zuiderburen. Dankzij de expliciete teksten op het nummer ‘Sans contrefaçon’ werd het eens te meer duidelijk: Farmer droeg de LGBTQIA+-gemeenschap een warm hart toe en dat mocht iedereen geweten hebben.

De nummers van Mylène Farmer werden wereldwijd een groot succes. Hierdoor werd ze vergelijken met CherMadonna en Dalida. Farmer werd, net als deze zangeressen, ook op handen gedragen door de LGBTQIA+-gemeenschap. In het jaar 2000 ging Farmer in op de uitnodiging van het Franse holebi-magazine ‘Têtu’ om de cover te prijken van een nieuwe editie.

Hoe is het om een holebi-icoon te zijn?

Tijdens het aansluitende interview vertelde Farmer dat ze vereerd was met de aandacht die ze kreeg van de gemeenschap. Ze maakte toen ook een vuist voor gelijke rechten voor iedereen en een inkijk in haar filosofie over het leven. “Ik heb het wel voor eigenheid en diversiteit, maar soms is het moeilijk om te leven zoals je echt bent. Het is constant aftasten wanneer je moet rebelleren en wanneer je beter maar veerkrachtig bent. Ik vermoed dat dit voor mijn fans ook zo is”, klonk het toen.

Ondanks de vele ophefmakende nummers, weten we niet hoe het leven van Mylène Farmer er achter de schermen uitziet. Vast staat wel dat ze met haar muzikale oeuvre de sympathie en steun van de LGBTQIA+-gemeenschap gewonnen heeft. Voor hen telt immers maar één ding: respect voor elkaar en inclusiviteit.

Muziek

Bekijk alles
Top