One day, one goal: Thiago Silva vuurt een pegel af in het dak van het Vitoria-doel

Thiago Silva heeft reeds een indrukwekkend palmares bij elkaar gevoetbald, met tal van prijzen die hij op Europese bodem pakte. Op clubniveau won hij met Fluminense slechts één trofee in zijn thuisland Brazilië. Velen denken nog terug aan zijn periode bij de club. En dan vooral zijn goal tegen Vitoria in 2008.

Thiago Silva mag gezien worden als een van de beste verdedigers van zijn generatie. Met PSG won hij zeven titels, niemand won meer prijzen in Frankrijk dan de Braziliaan. Met Brazilië pakte hij in 2019 de eindzege in de Copa America. De ultieme bekroning volgde eind vorig seizoen, toen hij met Chelsea de Champions League wist te winnen voor het eerst in zijn carrière.

De weg naar de glorie bereikte Silva echter niet zonder slag of stoot. In 2002 tekende de Braziliaan zijn eerste profcontract bij RS Futebol, toen een derdeklasser. Tijdens een toernooi in Italië werd hij gespot door AS Roma. Tot een deal zou het echter niet komen. In 2004 wist hij een transfer naar de Braziliaanse eersteklasser Juventude te forceren. Van daaruit zou Silva zijn focus leggen naar het Europese vasteland. Wanneer Porto aanklopte, vertrok Silva met de noorderzon.

Eerste Europese periode mislukt

De lokroep naar de Portugese topclub was bijzonder groot, vermits Porto een jaar eerder de Champions League wist te winnen. Met toch  enige druk op de ketel lukte het niet direct voor Silva om zich in de ploeg te knokken. Wanneer de verdediger in de B-kern belandde, was het sein duidelijk om andere oorden op te zoeken.

Dinamo Moskou huurde de Braziliaan van Porto. Een geslaagd huwelijk werd het opnieuw niet, vooral omdat Silva zwaar ziek werd in Rusland. Silva kreeg er namelijk de infectieziekte tuberculose. Deze ziekte hield hem maar liefst zes maanden in het ziekenhuis.

Met de staart tussen de benen en twee serieuze ontgoochelingen keerde Silva terug naar Brazilië. De volgende bestemming werd Fluminense. Daar kreeg Silva zijn carrière weer op de rails. Hij kreeg er zelfs de bijnaam “O Monstro”, oftewel “Het Monster”. In zijn tweede seizoen eindigde hij met Fluminense op een vierde plaats in het kampioenschap, maar kon het team wel de beker pakken. Zijn prestaties vielen niet in dovemansoren. Toenmalig Braziliaans bondscoach Dunga liet Silva in 2008 debuteren voor de Goddelijke Kanaries.

Heerlijke vrije trap

Het seizoen nadien zette Fluminense alles op de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Champions League. Het team stootte door tot in de finale, maar zou deze na strafschoppen verliezen. De focus op de Copa Libertadores had zo zijn gevolgen. In de competitie zou Fluminense pas op een 14de plaats eindigen. Toch bleef Silva een lichtpuntje in de kern.

Op 19 oktober 2008 volgde een van zijn mooiste momenten in het shirt van Fluminense. Tegen Vitoria scoorde hij op speeldag 30 in de competitie een beauty van een goal. Wanneer het 2-2 stond, pakte Silva uit met een overweldigende vrije trap die in het dak van doel belandde. Toenmalig Vitoria-doelman Julian Viafara had geen schijn van een kans.

De ultieme wraak op PSG

Silva was nu niet meer te houden in Brazilië en waagde zich aan een nieuw avontuur in Europa. De bestemming deze keer werd AC Milan. Hier pakte de mayonaise wel. Met een Supercup en een titel op zak kwam PSG aankloppen bij de Braziliaan. Hij zou in Frankrijk een van de meest emblematische spelers ooit worden, met 7 titels, 5 bekers en 6 Coupe de la Ligue-trofeeën.

Een Champions League-eindzege lukte niet in de Franse hoofdstad, maar dat zou goedgemaakt worden bij zijn meest recente club. Eind vorig seizoen pakte hij met Chelsea de beker met de grote oren, na een 1-0-zege in de finale tegen Manchester City. Voor Silva en huidig Chelsea-coach Thomas Tuchel was het de ultieme wraak op PSG. “Daar beslisten ze ons te laten gaan. Het was een trieste dag toen. Maar het belangrijkste is dat we opnieuw het geluk hebben gevonden in Chelsea. Dat we beiden nu de Champions League winnen, is een droom die uitkomt”, zei een emotionele Silva achteraf.

Bekijk hieronder de heerlijke vrije trap van Thiago Silva tegen Vitoria.

Fan van onze reeks "One day, one goal"? Lees dan ook even door over de schitterende omhaal van Mustapha Hadji.

Nieuws

Bekijk alles
Top