Het echte verhaal achter Earth, Wind & Fire-hit 'September’

De maand september geeft een heel nieuw tintje aan de hit 'September' van de Amerikaanse funk-band Earth, Wind & Fire. Maar wat is het verhaal achter deze hit? Waar verwijst de datum 21 september naar? Proximus Pickx vertelt je alles over deze aanstekelijke hit waar je niet genoeg van kunt krijgen. 

Het echte verhaal achter Earth, Wind & Fires hit 'September’

Dacht je dat 21 september gewoon naar de gregoriaanse kalender en het begin van de herfst verwees en dus de wisseling van het seizoen? Nou, tekstschrijver Allee Willis heeft eindelijk dat mysterie opgehelderd met een heel andere betekenis. Het lijkt erop dat de keuze van 21 september in feite volledig willekeurig was ...
 
"We hebben alle datums geprobeerd. De eerste, de tweede, de derde, de vierde... De datum die uiteindelijk het beste klonk was gewoon de 21ste," onthult Willis. En dat is niet het enige deel van het lied dat geen verborgen betekenis of mysterie heeft. Het 'ba-dee ya' dat de band in het refrein zingt, is ook een van die teksten dat eigenlijk geen betekenis heeft. 
 
De auteur zegt dat ze zelfs geprobeerd heeft om dit deel nog te veranderen. "Ik kreeg die dag mijn grootste les in het liedjesschrijven van Maurice White," zegt ze. Toen ze de bandleider vroeg wat 'ba-dee ya' betekende, antwoordde hij: "Geen enkel woord mag de groove in de weg staan.” Willis vergat die raad nooit, want ze schreef hits als 'Boogie Wonderland', 'Neutron Dance' voor de Pointer Sisters, en 'I'll Be There for You', het themalied van de tv-show ‘Friends’. 
 
‘September' belichaamt dit, want het is uiteindelijk een nummer dat je lichaam zin geeft om te bewegen en dat je ook in een goed humeur brengt. Hoewel Pickx graag een verborgen betekenis van het lied had onthuld, doen deze anekdotes niets af aan de legende achter het nummer. Bandlid Philip Bailey zei achteraf dat hij niet had verwacht dat het zo'n succes zou worden: "Ik had nooit gedacht dat zo'n eenvoudig liedje een hit voor meerdere generaties zou worden. En toch, de gok loonde!

Lees hier meer over 'Earth, Wind & Fire'! 

Muziek

Bekijk alles
Top