‘Sully’: hoe Clint Eastwood en zijn crew een vliegtuig hebben doen landen op de Hudson

Films | ‘Sully’ vertelt het waargebeurde verhaal van een lijnpiloot die vlak na het opstijgen boven New York City met motorproblemen te kampen kreeg, waarna hij zijn Airbus feilloos op de Hudson landde en zo het leven van alle inzittenden redde. Naast de acteerprestatie van Tom Hanks verdient ook de cameraman lof, want de beeldvoering was een heus huzarenstukje dat kan tippen aan – we zeggen maar iets – een noodlanding op de Hudson.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In ‘Sully’ is een heldenrol weggelegd voor Tom Hanks, die in de huid kruipt van lijnpiloot Chesley ‘Sully’ Sullenberger. Hij werd tot held der natie gebombardeerd in 2009, toen hij een perfecte noodlanding uitvoerde op het ijskoude water van de Hudson in New York. Op 15 januari steeg hij op met zijn Airbus A320, wanneer een aantal vogels in de motoren belanden en de turboreactoren begint te sputteren en uiteindelijk uitvallen. Na wat wikken en wegen besloot de gezagvoerder om zijn toestel op de Hudson te landen, en zo de levens van 155 zielen aan boord te redden. De piloot en voltallige bemanning kregen als hulde de sleutels van de stad New York overhandigd.
 
In 2016 bracht Clint Eastwood een hommage aan de heldendaad van Chesley Sullenberger met zijn film ‘Sully’. Hij vertrouwde op ancien Tom Hanks voor de hoofdrol, maar vooral de technische kant van de filmopnames bleek een grote uitdaging. Eastwood en zijn getrouwe beeldregisseur, Tom Stern, hebben meerdere invalshoeken overwogen om de cruciale landing en daaropvolgende reddingsactie in beeld te brengen. Er kwam heel wat ingeniositeit aan te pas om de reddingsoperatie op de Hudson op beeld vast te leggen.
 
Woelige rivier
 
Aanvankelijk was het plan om een vliegtuigvleugel in de Hudson te droppen, maar de eindverantwoordelijken in Hollywood troffen een kapitein van een New Yorkse sleepboot die dat idee uit hun hoofd praatte: “Je kan dat wel doen, maar die vleugel zal nooit ter plaatse blijven.” Hij wijst op de rivierstroming van vijf knopen. “Alles wat je te water laat, zal wegdrijven”, aldus Tom Stern. “We hebben dus ferryboten moeten inzetten om decorstukken en de cast te kunnen mobiliseren op de getijdestroom. Drie of vier dagen lang hebben we in het midden van de Hudson gefilmd. Het was licht bewolkt, en we hebben geluk gehad, want de weersomstandigheden waren dezelfde als tijdens het bewuste voorval.”
 
De reddingsoperatie werd gedraaid in Hollywood. De beelden die op de Hudson gemaakt werden, werden vervolgens afgewisseld met binnenshots van echte Airbussen – de productie kocht speciaal voor de film twee afgedankte Airbussen A320 als decor – die in Falls Lake, een kunstmatig meer gelegen op de terreinen van Universal, geposteerd werden. Het toestel werd vervoerd op een oplegger, en in het water geplaatst op een platform van 350 ton zwaar.
 
Om wat authenticiteit toe te voegen aan de film mocht kapitein Vincent Peter Lombardi, die ten tijde van het bewuste incident het gezag voerde over ferryboot Thomas Jefferson, zijn rol van destijds nog eens overdoen. Officier Michael Delaney en inspecteur Robert Rodriquez, eenheden van de lucht- en maritieme reddingsbrigade SCUBA van de politie van New York, voerden stunts uit door uit een helikopter te springen, zoals ze in reële noodsituaties doen.
 
Kortom: Clint Eastwoord en zijn team hebben alles in het werk gesteld om een zo passend mogelijk eerbetoon te schenken aan de helden van wat door velen als een ‘modern luchtvaartmirakel’ beschouwd wordt.
 
Hongerig naar dit meesterwerk? Ga naar de VOD-service van Proximus, of naar Netflix. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top