De Summer Split van de Belgian League zit erop. Het ideale moment om eens bij te praten met Xavier-Sigi “Xsodus” Osselaer, de Nederlandstalige caster van de competitie. Een heerlijk gesprek over de Belgische esports en eentje die heel wat langer had kunnen duren door de spraakzaamheid en het enthousiasme van onze gesprekspartner!

Hallo Xavier! Kan je je eventjes in enkele zinnen voorstellen voor de lezers die je nog niet kennen?

Natuurlijk! Dag iedereen. Ik ben Xavier-Sigi Osselaer, maar ik ben beter gekend als Xsodus! Ik ben een Belgische caster voor de game League of Legends. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik naast Krepo en Sjokz een van de eerste Belgen was die zich in zo’n avonotuur heeft gestort. Toen ik pas begon kwamen bijna al mijn collega’s uit Nederland!Je pense d’ailleurs pouvoir dire qu’hormis Krepo et Sjokz, je devais être un des premiers Belges à me lancer là-dedans. Je me rappelle quand j’ai commencé à caster, j’étais entouré de collègues venant des Pays-Bas!

Laat ons beginnen bij het begin. Hoe ben je in de gamewereld terechtgekomen?

Ik heb een beetje een moeilijke jeugd gehad. Ik woonde op een boerderij, ver van wat we de ‘maatschappij’ zouden kunnen noemen. Videogames waren een van de weinige manieren om in contact te blijven met mijn vrienden. Uiteraard heb ik op die manier ook veel nieuwe vrienden gemaakt. Een kleine anekdote nog. Toen ik genoeg geld had gespaard om een laptop te kopen, heb ik er op een bepaald moment zelfs ijsblokken moeten opleggen om die te laten afkoelen! “Lacht”

Welke games speelde je toen?

Geen al te grote verrassing, maar ik ben begonnen met Warcraft 3. Ik keek vaak hoe mijn vrienden de game speelden en op een dag heb ik het zelf eens geprobeerd. Zij hebben ook voorgesteld om de overstap naar League of Legends te maken. Ze toonden mij de game zeiden dat ik het een kans moest geven. Omdat het gratis was, kon ik met verschillende mensen spelen. Ik ben heel sociaal, dus ik heb het liefst heel veel mensen rond mij. Soms stoor ik hen wel een beetje, maar dat is hun probleem… “Lacht”

Dus je vond vooral de multiplayer interessant?

In het begin wel ja. Al speelde ik ook wel solo player games. Ik had wel snel door dat de game écht goed was. De keuze aan champions is enorm en maakt elke wedstrijd ook uniek. Ik moet wel zeggen dat helemaal in het begin, er wat een Far West vibe was. Iedereen speelde met wie hij wou en ook op de manier dat die wou.

Hoe is je carrière als caster dan begonnen?

Ik had veel vrienden die, net als ik, heel veel games speelden. Een van die vrienden had het op een bepaalde dag over een oproep die hij had gezien in een Facebookgroep. Blijkbaar was een organisatie op zoek naar iemand die videogames kon becommentariëren. Toen bleek dat je geen ervaring nodig had, dacht ik: “waarom niet?”. En ik ben toen mijn kans gegaan.

Hoe verliep je eerste cast?

Ik had heel veel stress in begin, maar ik wist op voorhand wel dat dat ging gebeuren. Ik had me net daarom erg goed voorbereid. Ik had een heleboel notities gemaakt zodat ik wist waarover ik het had. En uiteraard ben ik die notities ook vergeten thuis… Ik kwam daar helemaal bezweet toe en dacht dat ik serieus ging falen. Ik vond mezelf op het einde slecht, maar zij vonden me blijkbaar goed en ze hebben me nadien gevraagd om het nog eens te doen.

Waarom vind je casten na al die jaren nog steeds zo leuk?

Tijdens mijn studies heb ik ontdekt dat ik een serieuze aandachtstekortstoornis had. Ik heb dat pas heel laat opgemerkt, in tegenstelling tot de mensen rond mij. Daardoor had ik heel wat problemen om me op slechts één iets te concentreren. Dat is net zo leuk aan een cast, want er gebeurt elke keer weer iets anders en er zit heel veel mooie storytelling in. Zo kan ik mensen amuseren en dat vind ik vandaag nog steeds het leukste om te doen.

Xsodus en Dino in de studio’s van de Belgian League

Dat is best wel grappig, want toen we die vraag aan je collega Dino stelden, kregen we ongeveer het zelfde antwoord. Hoe hebben jullie elkaar trouwens ontmoet?

We zochten nieuwe casters bij META om het vertrek van sommigen op te vangen. Ik bleef wel in de casting crew en heb voorgesteld om mee te werken aan de rekrutering. We hebben toen een lijst gemaakt van alle kandidaten en bekeken de herhalingen van de kandidaten. Er was één kandidaat waarvan ik dacht: “Deze jongen heeft echt talent en zou het wel eens kunnen maken”. Ik heb toen voorgesteld om samen met hem de Open Tour te casten om te bekijken wat dat zou geven. Toen wist ik meteen dat hij het nog beter zou doen als hij in een professionele omgeving mocht werken.

Nu we het toch over talent hebben, welke kwaliteiten moet een caster hebben volgens jou?

Ik denk dat niemand dat écht weet. Het is geen exacte wetenschap, maar ik denk dat je het wat kan vergelijken met een schilder. “Wanneer ben je een goede schilder?” Als je goed kan schilderen natuurlijk! Maar de rest is eigenlijk persoonlijk denk ik. De ene persoon gaat je werk goed vinden, maar iemand anders misschien niet. Het kan zijn dat ze je een talentvolle caster vinden, terwijl andere mensen daar anders over denken.

Er is wel één ding dat ontzettend belangrijk blijft: de balans vinden tussen animator en journalist. Daarmee bedoel ik dat je exact moet weergeven wat er allemaal gebeurt, maar tegelijkertijd moet het publiek ook begrijpen wat je aan het vertellen bent. En soms is er een deel van het publiek dat het spel nog maar net ontdekt.

Het seizoen 2021 van de Belgian League zit erop. Ben je blij met het eindresultaat?

Het was bijzonder interessant om volgen allemaal. We hebben kunnen genieten van een volledige ommekeer in het segment. In het algemeen is Sector One altijd de beste ploeg geweest in de Belgian League. En dan plots was daar KVM! Tijdens de Spring Split hebben ze duidelijk laten zien dat zij de beste zijn en ze hebben voor een frisse wind in de league gezorgd.

Daar zitten ook weer nieuwe verhalen in…

Inderdaad! Er heerste toch het gevoel dat we aan een nieuw hoofdstuk gingen beginnen in de league. Maar nu zitten we terug in dat oude verhaal. Begrijp me niet verkeerd, Sector One verdiende de titel in de Summer Split. Het is gewoon enorm spijtig om te zien dat er geen nieuwe teams opduiken op een consistente en stabiele manier.

Wat denk je eigenlijk van de fusie tussen de Belgian League en de Dutch League die volgend jaar op de planning staat? Denk je dat dat voordelig zal zijn voor het Belgische ecosysteem?

Om te beginnen moet je België onderscheiden van de Benelux. Voor het Belgische ecosysteem is het geen goede zaak denk ik, want je verliest een platform waar je jonge Belgische talenten kan ontwikkelen (al speelde sommige Belgische ploegen met Nederlandse spelers). Het werkte vooral motiverend voor jonge spelers om zich aan het avontuur te wagen.

Ik denk dat een super league een beter idee was geweest. Hierin had je dan de beste ploegen van beide competities kunnen verzamelen, maar dan kon je wel nog beide competities apart behouden om de nationale scene levend te houden.

Deze super league zou uiteindelijk de Country Finals kunnen vervangen. Want die zijn voor sommigen moeilijk te begrijpen…

Absoluut! Veel mensen uit de scene waren ook vragende partij voor zo’n initiatief waarin de beste teams het tegen elkaar konden opnemen. Je had bijvoorbeeld ook de winnaars van de Open Tour kunnen laten deelnemen. Dan motiveer je die spelers extra hard om zich op het einde van het seizoen te meten met sterke ploegen door deel te nemen aan het evenement.

En die ook als degradatietoernooi had kunnen dienen, zoals die in de LFL?

Ik ben niet echt fan van een degradatiesysteem, maar dat is een inderdaad een idee! In het algemeen betwijfel ik of het format van Country Finals de fans nog aanspreekt. Het klinkt misschien hard, maar ik denk dat weinig mensen uitkijken naar het evenement. Zeker niet zoals de fans verlangen naar een finale van een split bijvoorbeeld.

Is het gebrek aan interesse een breder fenomeen in de Belgische esports?

Algemeen bekeken wel ja. We bereiken onze markt nog niet genoeg heb ik het gevoel. We hebben teams en competities die écht de moeite waard zijn om te volgen, maar veel fans van videogames weten gewoon niet wat er allemaal in hun land gebeurt. Gewoon omdat we het te weinig in beeld brengen.

Nog een kleine uitsmijter: de European Masters zijn bezig, een kleine voorspelling misschien?

Ik denk dat de Franse ploegen van Misfits en Karmine Corp de grootste kanshebbers zijn om de titel mee naar huis te nemen. Maar je mag zeker de ploegen niet onderschatten die uit de play-in komen zoals Movistar Riders en het academische team van ROGUE.

Hartelijk bedankt voor het gesprek Xsodus. Nog heel veel succes in de toekomst!