Na de 8-0 pandoering die het moest ondergaan in de heenwedstrijd, “ontvangt” Wit-Rusland België woensdag zonder veel ambities in Kazan, Rusland. In de Wit-Russische elf zal er nog steeds geen spoor zijn van Ilya Shkurin. De getalenteerde 22-jarige spits zou zeker zijn plaats in de ploeg hebben maar weigert zijn land te vertegenwoordigen zolang het wordt geleid door de autoritaire president Alexander Loekasjenko.
Op 9 augustus 2020 werd de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko herkozen voor een zesde opeenvolgende termijn, met 80,23% van de stemmen. De overwinning van Loekasjenko, 27 jaar aan de macht en beschouwd als de “laatste dictator in Europa”, leek echter het resultaat van massale fraude en wekte de woede op van veel Wit-Russen. Veel tegenstanders gingen vervolgens de straat op om deze herverkiezing en het autoritaire regime-Loekasjenko aan te vechten.
 
Kritiek op het regime
 
Onder de ontevredenen bevindt zich ook een zekere Ilya Shkurin, profvoetballer. De jonge spits van CSKA Moskou kondigde zijn weigering aan om voor zijn land te spelen toen hij voor het eerst in de Wit-Russische kern werd opgeroepen voor Nations League. “Ik weiger de belangen van de selectie te vertegenwoordigen zolang het regime van Loekasjenko aan de macht is. Lang leve Wit-Rusland”, schreef de speler op zijn Instagram-account. Een opvallende zet van de jonge speler uit Vitebsk, die intussen volop verder bouwt aan zijn internationale carrière.
 
Nadat hij topscorer werd in de Wit-Russische competitie in 2019, met 19 goals in 26 wedstrijden voor Energetik-BDU Minsk, vloog de speler in januari 2020 naar Moskou. Hij speelt er niet veel, maar mocht wel het veld op in de Europa League tijdens twee groepsfasewedstrijden, tegen Feyenoord en Dynamo Zagreb. Op 9 juli werd Shkurin uitgeleend aan Dynamo Kiev, waar hij zich op 28 augustus in zijn eerste wedstrijd meteen liet opmerken met een assist.
 
Sporters laten van zich horen
 
Terwijl Shkurin de eerste Wit-Russische topvoetballer is die op deze manier manier opkomt tegen Loekasjenko, zijn ook andere sporters kritisch over het autoritaire regime van hun land. In augustus 2020 ondertekenden meer dan 1.000 atleten een open brief waarin werd opgeroepen tot nieuwe verkiezingen. Ze deden dit ondanks het risico om hun carrière ernstige schade toe te brengen en zich tegelijkertijd bloot te stellen aan mogelijke represailles, in een land waar de sport een belangrijke rol speelt – ook op politiek vlak.
 
Volg de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Wit-Rusland (woensdag 8 september, 20u25) live op VTM, Pickx.be of of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!