Deze 'Belgische' films pronken op het filmfestival van Toronto!

Films |

Het rijk van de vrijheid is in aantocht, en de filmfestivals zijn dat ook. Nadat Cannes de spits afbeet, gevolgd door het filmfestival van Venetië, is het eindelijk de beurt aan het Toronto International Film Festival. Van 9 tot en met 18 september zijn er op dit Canadese filmevenement de beste films te zien, waaronder enkele Belgische producties. Proximus Pickx vertelt je er graag alles over!

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Lingui, The Sacred Bonds'

In deze Proximus-coproductie zien we hoe een vijftienjarig tienermeisje uit Tsjaad, genaamd Maria, per ongeluk zwanger is geworden. Haar moeder maakt zich zorgen, want in een land waar abortus nog steeds een taboe is, weet ze dat ze op geen begrip en hulp kan rekenen van haar omgeving … ’Lingui, The Sacred Bonds’ is te zien in de categorie ‘Special Presentations’.

Deze film werd geregisseerd door Mahamat Saleh Haroun, een beroemde regisseur uit Tsjaad. Haroun staat bekend om zijn aangrijpende films zoals ‘Bye Bye Africa’ (1999), ‘Abouna’ (2002), ‘A Screaming Man’ (2010) en ‘Hissein Habré, une tragédie tchadienne’ (2016). In deze laatste film vertelde Haroun het relaas van Hissène Habré, de laatste dictator van het land. Harouns laatste film, ’Lingui, The Sacred Bonds’, passeerde ook de revue op het filmfestival van Cannes.

 

Titane

In ‘Titane’ zien we hoe hoe het hoofdpersonage Alexia (Agathe Rousselle) een macabere verhouding heeft met haar eigen lichaam, andere mensen en zichzelf. Dat uit zich in geweld, seksualiteit, verminkte lichamen en auto’s… De film kaapte op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm weg voor ieders neus en dat tot verrassing van velen. ‘Titane’ zet bovendien de verhoudingen tussen mannen en vrouwen in de kijker, en dat in tijden van de #MeToo-beweging.

Ducournau is met ‘Titane’ niet aan haar proefstuk toe. De cineaste maakte in 2016 ook al indruk met ‘Grave’ (2016). Hierin zien we hoe een studente diergeneeskunde langzaam maar zeker kannibalistische trekjes begint te krijgen. In 2021 won ze dus de Gouden Palm en dat pas als tweede vrouw in de geschiedenis van het festival. Titane werd gecoproduceerd door het Belgische bedrijf Frakas Productions en wordt in België gedistribueerd door O'Brother Distribution.

 

Bergman Island

In deze film zien we hoe een Amerikaans koppel naar het Zweedse eiland Fårö trekt en dat een hele zomer lang. De twee willen er in alle rust aan hun filmscripts schrijven en hopen dat het eiland, waar ook de grote Zweedse regisseur Ingmar Bergman zijn inspiratie vandaan haalde, hen kan begeesteren. Tijdens hun lange verblijf lijkt het werk goed op te schieten, maar plots begint de grens tussen feit en fictie wel heel dunnetjes te worden.

‘Bergman Island’ is de zevende langspeelfilm van de Franse cineaste Mia Hansen-Løve. Zij brengt een ode aan Ingmar Bergman en krijgt hiervoor de hulp van Tim Roth en Mia Wasikowska. Via Proximus Pickx kan je ook naar ‘Eden’ (2012) kijken, dat is een film van Mia Hansen-Løve waarin ze het verhaal vertelt over haar broer, een beloftevolle Franse dj die in moeilijkheden geraakt.

'Eden' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Wil je meer te weten komen over het Filmfestival van Toronto? Klik dan hier voor meer informatie!

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top