AA Gent neemt het zondag in eigen huis op tegen Sporting Charleroi. Het wordt voor de fans uitkijken naar de terugkeer van Ilombé Pelé Mboyo, die de overstap maakte van STVV naar AA Gent. Het is dan ook het ideale moment om eens terug te blikken op de toch wel woelige carrière van de aanvaller.
De transfer van Mboyo naar AA Gent heeft wel wat weg van een paniektransfer. Zijn transfer zorgde voor veel vragen, omdat hij al 34 jaar is en velen vragen zich af of hij nog het niveau heeft om voor een club als AA Gent te spelen. Mboyo zal er zich zelf weinig vragen over stellen, want hij weet wat het is om van club te veranderen. De spits wisselde al vaak van club in zijn carrière van ondertussen 13 jaar. Zijn loopbaan begon in… de gevangenis.

Achter de tralies

Ilombé Pelé Mboyo kwam op zeer jonge leeftijd in België aan en speelde voor de jeugdploegen van Anderlecht en Club Brugge. Helaas werd zijn leven op 18-jarige leeftijd op zijn kop gezet toen hij werd veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf, waarvan 3 jaar voorwaardelijk.

De jongeling werd opgesloten in de gevangenis van Saint-Gillis en nadien in Vorst. Mboyo was zich bewust van zijn voetbalkwaliteiten en vroeg naar een overplaatsing naar Ittre, waar een re-integratieprogramma voor voetbal bestaat. Daar werd hij opgemerkt door een scout van Sporting Charleroi. De Zebra's besloten de Congolese Belg een tweede kans te geven.

Tijdens het seizoen 2008-2009 kwam de speler in de Pro League aan 3 goals in 15 wedstrijden. Het volgende seizoen was minder goed (hij scoorde zelfs niet) en de spits vertrok in 2011 naar KV Kortrijk. Daar maakte hij indruk en versierde hij voor de eerste keer een transfer naar AA Gent.

Twee mooie seizoenen in Gent

Bij de Buffalo’s kwam hij helemaal tot ontbolstering. Hij scoorde er 39 goals in 87 wedstrijden en hij was toen één van de topspitsen van onze competitie. Mboyo werd zelfs opgeroepen voor de Rode Duivels, ook al speelde hij één keer mee voor Congo. Hij koos in 2012 voluit voor België. Hij speelde mee in de WK-kwalificatiematch tegen Schotland en in de oefenpartij tegen Roemenië.

In 2013 wilde hij op 26-jarige leeftijd nog een stap vooruit zetten en tekende hij bij KRC Genk. Met 5 goals in 24 wedstrijden was zijn eerste seizoen in Limburg matig. Het volgende seizoen was iets beter met 8 goals in 19 wedstrijden, maar niet genoeg om echt te overtuigen. Hij trok nadien, nadat er wat problemen kwamen tussen hem en de club, naar het Zwitserse FC Sion. Daar werd hij ploegmaat van zijn neef Geoffrey Mujangi Bia, maar ook daar vlotte het niet echt voor Mboyo. Nadien werd hij zonder al te veel succes uitgeleend aan Cercle Brugge.

Heropleving bij Kortrijk

Dit belette niet dat Kortrijk de speler nog een kans aanbood. In 2018 tekende Mboyo bij de club die hij 7 jaar eerder had verlaten. Op 31-jarige leeftijd vond de aanvaller er een omgeving die zichtbaar beter bij hem paste, aangezien hij daar 3 seizoenen bleef. Hij speelde op huurbasis wel enkele maanden in Saoedi-Arabië.

Afgelopen januari verliet hij het Guldensporenstadion definitief door voor STVV te kiezen. Na amper een half seizoen verliet hij de Kanaries dus al om opnieuw naar AA Gent te verkassen. Kan hij in de Ghelamco Arena nog van waarde zijn? Tegen Charleroi kan hij zondag (om 16u) alvast bewijzen dat Michel Louwagie & co zich niet vergisten.

Volg de Jupiler Pro League-wedstrijd AA Gent en Charleroi op zondag 12 september live vanaf 15u40 op Eleven Pro League 1, beschikbaar via de tv-optie All Sports van Proximus.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!