Deze Belgische atleten schitterden op de Paralympische Spelen van Tokio

Sport | De Paralympische Spelen in Tokio liggen sinds zondag officieel achter ons. Met liefst 15 medailles op zak, waaronder 4 gouden, hebben onze atleten dit jaar bijzonder goed geschitterd. Proximus Pickx blikt terug op de mooiste wapenfeiten van de Belgen tijdens deze Paralympiades.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tien medailles. Dat was het “ambitieuze maar realistische” doel van Team Belgium voor de Paralympische Spelen van Tokio, vijf na de Spelen van Rio waar de Belgische delegatie met maar liefst 11 plakken huiswaarts keerde. Met 15 podia in de Japanse hoofdstad hebben de Belgen deze doelstelling ruimschoots overtroffen.
 
De kwaliteit van de Belgische para-dressuur wordt erkend op het hoogste niveau en dat werd opnieuw gedemonstreerd in Tokio. Michèle George, die al meervoudig Paralympisch medaillewinnaar was, schitterde opnieuw door twee nieuwe gouden dressuurmedailles (graad V) te winnen. Ook Manon Claeys stelde niet teleur, en dat  op haar eerste Spelen. De Europese runner-up 2017 won brons in de dressuur (graad IV).
 
Laurens Devos onaantastbaar
 
Met Laurens Devos en Florian Van Acker bracht de Belgische delegatie twee echte tafeltennisfenomenen naar Tokio. Ze losten allebei de hoge verwachtingen in. Devos, die in Rio de jongste Paralympische kampioen werd in de geschiedenis van de discipline, behield zijn titel in klasse 9 dankzij een overwinning in de finale tegen de Australiër Lin Ma. Van Acker, ook titelhouder sinds Rio, had vooral last van de weersomstandigheden maar behaalde toch nog brons in klasse 11.
 
Ook in de atletiek oogt het Belgische palmares best indrukwekkend. Ondanks de sabotage van zijn rolstoel wist Peter Genyn (T51) in 20.33 een nieuw Paralympisch record te behalen op de 100 meter, waarmee hij zijn Rio-titel verlengde. Nadien haalde hij als kers op de taart nog een medaille op de 200 meter. Luikenaar Roger Habsch volgde zijn landgenoot op korte afstand, want op zijn eerste Spelen won hij zelf brons in deze twee evenementen.
 
Vier wielermedailles
 
Ten slotte hebben ook onze fietsers, zoals vaak in het verleden, geschitterd in Tokio. Het was de tandem Griet Hoet en Anneleen Monsieur die België een allereerste medaille bezorgde in Tokio. Beide atleten wonnen brons in de kilometer-baantijdrit (categorie B3).
 
Tim Celen, geprezen als een van de grote medaillekansen van België, beëindigde zijn Spelen ook met twee medailles. De recente T2-wereldkampioen rijdt dit seizoen in zijn uitstekende vorm en wist zilver te winnen in de wegwedstrijd en brons in de tijdrit. In hetzelfde evenement, maar in de H1-categorie, schreef Maxime Hordies het brons op zijn naam.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top