'Boîte Noire': een mysterieuze vliegtuigcrash

Films | Vandaag komen weer een heleboel nieuwe films uit in de cinema, en een daarvan is extra speciaal. ‘Boîte Noire’ is namelijk een coproductie van Proximus Pickx. Sta je al te popelen om naar de thriller te gaan kijken? Wij maken je hier nog wat meer warm.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wat gebeurde er aan boord van de vlucht Dubai-Parijs voordat die neerstortte in de Alpen? Mathieu Vasseur, technicus bij het BEA, de autoriteit die verantwoordelijk is voor veiligheidsonderzoeken in de burgerluchtvaart, wordt gepromoveerd tot hoofdonderzoeker bij een ongekende vliegramp. Was het de fout van de piloot? Een technisch falen? Een terroristische daad? De nauwgezette analyse van de zwarte dozen zal Mathieu ertoe aanzetten zijn eigen onderzoek in het geheim uit te voeren. Wanneer hij start heeft hij nog geen idee van hoe ver zijn zoektocht naar de waarheid hem zal brengen.
 
‘Boîte Noire’, de vierde speelfilm van Yann Gozlan, is een "paranoïde film" die is ontstaan uit Gozlans fascinatie voor het mysterieuze apparaat dat door onderzoekers wordt gebruikt om licht te werpen op de crash van een vliegtuig: in werkelijkheid twee oranje dozen die de vluchtgegevens en discussies in de cockpit registreren.

Waarheid en complotten

"De film gaat over de zoektocht naar de waarheid en complotten, en het feit dat die twee soms dichter bij elkaar liggen dan je denkt", legt de regisseur uit. "Als een zwarte doos wordt geopend, is de spanning voelbaar. De technici werken onder het toeziend oog van de vertegenwoordigers van de fabrikanten en de vliegmaatschappijen. De menselijke, industriële en financiële belangen die met de verantwoordelijkheid voor het ongeval gemoeid zijn, zijn kolossaal".
 
Yann Gozlan wilde die druk graag uitdrukken door de "zeer concurrerende luchtvaartsector te tonen: een arena met veel spelers met uiteenlopende belangen, van fabrikanten tot luchtvaartmaatschappijen, en waar hooggekwalificeerde mensen werken”.

Ook op persoonlijk vlak zorgt die gespannen situatie voor problemen en dat laat ‘Boîte Noire’ goed zien. Noémie Vasseur (gespeeld door Lou de Laâge), de vrouw van Mathieu Vasseur in de film, is lid van een certificeringscommissie voor vliegtuigen en staat op het punt bij een grote fabrikant in dienst te treden. Hoe meer Mathieu de correctheid van het onderzoek in vraag begint te stellen, hoe gekker hij ervan wordt. Zozeer dat de paranoia zich in zijn relatie met zijn vrouw nestelt, die hij ervan verdenkt ook in het complot te zitten.
 
Die hoofdrol van technicus Mathieu Vasseur wordt gespeeld door Pierre Niney. De acteur bewijst in deze film opnieuw dat zijn acteerprestaties indrukwekkend zijn. Niney heeft meerdere César Awards op zijn naam staan. Naast Lou de Laâge zet hij een overtuigende en beklijvende prestatie neer, die je vast niet wil missen.

Je kan de film nu al ontdekken in de cinema en begin 2022 ook in de Proximus VOD-catalogus én op onze exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je een Nederlandstalig tv-pakket van Proximus? Dan vind je Pickx+ terug op zender 263!

Ontdek hier alle Proximus coproducties in de VOD-catalogus!


Lees hier alles over onze co-producties: 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top