Geen laatste Belgische medaille op de Paralympics voor Lefevre en Haenen

Sport | De slotceremonie van de Paralympische Spelen vindt deze zondag plaats. Zaterdag hoopten de laatste twee leden van onze delegatie het totaal aantal behaalde Belgische medailles in Tokio te verhogen. Maar dat cijfer zal jammer genoeg niet veranderen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

15. Dat is het aantal medailles dat België won op de Paralympische Spelen in Tokio. Een grote oogst voor ons land. Deze zaterdag hadden twee atleten dit cijfer nog kunnen veranderen, maar dat deden ze uiteindelijk toch niet. Eerste in de running in Japan was Joyce Lefevre, die deelnam aan de finale van de 800 meter.
 
Zij wilde revanche nemen na haar zevende plaats in de finale van de 100m klasse T34 op woensdag. Maar de 33-jarige rolstoelsprintster kon haar doordeweekse prestatie niet verbeteren en eindigde als laatste in de race op dezelfde positie. "Ik kijk met gemengde gevoelens terug op deze race. Na een teleurstellende 100 meter, moesten veel mensen me pushen voor de 800 meter. Ik kreeg veel steun van mijn team. Zonder hen had ik vandaag misschien niet gelopen. Ik moet ze heel dankbaar zijn", zei ze na de race, en ze kijkt al vooruit naar Parijs 2024.
 
Geen finale voor Haenen
 
Gitte Haenen wilde zich op de 100 meter in de klasse T63 kwalificeren voor de finale van het onderdeel, maar ze kon haar doel niet bereiken. De 35-jarige Antwerpenaar legde in de tweede reeks beslag op de zesde plaats met een tijd van 16,70. Alleen de eerste drie en de twee beste verliezers haalden de finale. De bronzen medaillewinnares op de Europese kampioenschappen van 2018 en derde op de wereldkampioenschappen van 2019 onderging afgelopen juni een rugoperatie en kon haar kansen op deze Spelen niet 100% verdedigen.
 
"Ik mikte op een finale, maar ik was er niet bij de start. Normaal begin ik met startblokken, maar vanwege mijn zwakke rug heb ik besloten ze niet te gebruiken. In de training verliep alles soepel, maar hier ging het niet zo goed. In betere omstandigheden kan ik een slechte start vaak goedmaken. Dat is wat ik nu ook probeerde te doen, maar het werkte niet", legde ze uit.
 
In totaal heeft de Belgische delegatie in Tokio al vijftien medailles behaald, waarvan vier gouden: twee dankzij Michèle George in de dressuur (graad V), één dankzij tafeltennisser Laurens Devos (graad 9) en tenslotte Peter Genyn. Drie zilveren medailles en acht bronzen medailles maken dit uitstekende record compleet.
 
Volg de Paralympische Spelen van 24 augustus tot 5 september 2021 op Sporza, de zenders van RTBF of Eurosport, of op Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top