De verborgen pareltjes op de affiche van Rock Herk (10 & 11/9)

Het tweedaagse muziekfestival van Rock Herk in het Limburgse Herk-de-Stad opent vrijdag zijn deuren, en op de gevarieerde affiche staan heel wat aanlokkelijke namen. Volgende drie verborgen parels – ontkiemd in het Belgische muzieklandschap, gerijpt tot een eigenzinnige smaaksensatie, geplukt door de Studio Brussels van deze wereld maar (nog) niet ingeburgerd als massaconsumptiegoed – zijn voor de doorsnee meerwaardezoeker zeker het ontdekken waard.

Willy Organ (Vrijdag, Street, 22u20 - 23u)

Willy Organ is de artiestennaam van Simon Platteau, een zanger-muzikant die een geestige pastiche van de Vlaamse charmezanger neerzet. Het typetje schippert muzikaal tussen schlager en disco en zweeft tekstueel ergens tussen ironie, sentimentaliteit, moedwillige cringe en ernst. Zijn personage is een tragisch dorpsfiguur die top-of-the-bill is op de lokale boerenfuif in een oer-Vlaamse parochiezaal. De loser die voldoende zelfrelativering bezit om zijn leventje op een notenbalk te ontleden. En wat blijkt: zijn absurdistische creaties spreken aan in hun eenvoud en humor.

Deze Gentse cultheld klaagt en bezingt de helaasheid der dingen aan met een ironische knipoog, op een bedje van eighties synths en retrobeats, die met een aanstekelijke schwung de grens tussen fout, goedkoop en onweerstaanbaar aftasten. Met zijn Nederlandstalige teksten veroverde Willy Organ een uniek cultplaatsje in het genre van de Vlaamse popmuziek. Voor of tegen: amusement verzekerd met deze weemoedige clown van het Vlaamse levenslied.
 

The Haunted Youth (Zaterdag, Main Stage, 16u40 - 17u20)

De groep rond Joachim Liebens werd dit jaar tot een van de drie winnaars van De Nieuwe Lichting uitgeroepen en bracht met 'Teen Rebel' en 'Coming Home' twee smakelijke singles uit. De band stond in augustus nog op het podium van Leuven Air, en we voelen het aan ons water: er staat hen een grootse toekomst te wachten.

The Haunted Youth bewees met hun weinige materiaal dat ze uit het juiste hout gesneden zijn om een plaats in het internationale indiecircuit te veroveren. De indierock die de band belijdt blijft hangen, en wat is nu een betere graadmeter voor een song dan de mate waarin het deuntje zich in je geheugen nestelt? Ga kijken en wees getuige van puur vakmanschap.

Sylvie Kreusch (Zaterdag, Main Stage, 19u40 - 20u40)

De bezwerende, atmosferische pop van Sylvie Kreusch zal beslist nieuwe zieltjes winnen op Limburgse bodem. De muziekminnende medemens leerde Sylvie Kreusch kennen als het kloppende hart van wijlen Soldier's Heart, de elektropopband die in 2013 De Nieuwe Lichting op Studio Brussel won. In 2016 werd de band opgedoekt en sloeg Kreusch nieuwe paden in. De Antwerpse schone ging zingen bij Warhaus, de band rond Balthazar-frontman Maarten Devoldere, en bracht in 2019 met 'Bada Bing! Bada Boom!' haar eerste solo-EP uit. Vorig jaar volgde haar tweede, in volle coronatijd, en die was een voorbode voor haar debuutalbum dat begin november uitkomt.

Voor de oplettende reclamekijker en fashionista zou de muziek van Kreusch weleens bekend in de oren kunnen klinken: de artieste verzorgde in het verleden meer dan eens de muziek voor modemerken. Zo voorzag ze de modecollectie van Olivier Theyskens van een soundtrack op de Paris Haute Couture Week  in 2018. Haar artistieke videoclip voor 'Seedy Tricks' werd gebruikt in de reclamecampagne van modemerk Azzaro Couture, en daarnaast was haar werk nog te horen in campagnes voor Prada, Victoria’s Secret en BMW.

Muziek

Bekijk alles
Top