Tim Merlier: ijzersterke statistieken, niet genoeg voor een WK-ticket?

Sport |
Geen enkele Belg heeft dit seizoen meer wedstrijden gewonnen dan Tim Merlier. En toch is het heel goed mogelijk dat hij niet geselecteerd wordt voor het WK in Leuven, over 3 weken. In de Benelux Tour won hij al twee ritten: brengen die de bondscoach op andere gedachten?
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Sven Vantourenhout blijft zeggen dat hij naar het WK in Leuven trekt met maar één kopman in de Belgische selectie: Wout Van Aert. Jasper Stuyven, de Leuvenaar die in eigen streek en eigen stad supergemotiveerd zal zijn, is een andere certitude. De ervaren Stuyven, dit seizoen winnaar van Milaan - San Remo, kan niet thuis worden gelaten, maar heeft hij de capaciteiten om echt te mogen dromen van de regenboogtrui?

Zelfs Remco Evenepoel, uit de Benelux Tour gestapt met maagproblemen, maar die toch in schitterende vorm verkeert, is niet zeker van zijn selectie. Een aanval van Remco van veraf zou echter nuttig kunnen zijn om de kansen van Van Aert op de zege te vrijwaren en de Belgische ploeg te ontlasten van te veel kopwerk.

In de Vlaamse pers verschenen al artikels met naast Van Aert en Stuyven ook Tiesj Benoot, Tim Declercq en Yves Lampaert als certitudes voor de selectie, mogelijk aangevuld met Nathan Van Hooydonck (ploegmaat van Van Aert) en... Remco Evenepoel.

In deze lijst komt merkwaardig genoeg één naam niet voor: die van Tim Merlier, al goed voor 9 overwinningen dit seizoen. Alleen Pogacar en Cavendish deden dit seizoen beter, Roglic zit ook aan 9, Van Aert aan 8.

In 2021 won Tim Merlier een etappe in de Tour, een etappe in de Giro, twee etappes in de Benelux Tour, de GP Samyn, de Bredene Koksijde Classic, de Ronde van Limburg, de Elfstedenronde en de GP Monseré. Een indrukwekkende lijst…Voor Gérard Buelens, commentator bij RTBF, is hij gewoon "een van de snelste en sterkste sprinters in het peloton". Dit jaar heeft hij deelgenomen aan 14 massasprints waarin hij zijn eigen kansen heeft kunnen verdedigen (sprints waarin hij geen mechanische pech kende of als lead out diende). Van deze 14 sprints won hij er 9, een succespercentage van 64%. In wedstrijden in de World Tour deed hij het nog beter met 4 op 6.

Zijn tekortkomingen? Hij heeft dit seizoen geen wedstrijd van meer dan 200 kilometer gewonnen. Zijn kwaliteiten? Hij is een veldrijder, gewend aan een wedstrijd met een herhaling van korte, intense en herhaalde inspanningen. De finale van het WK zou hem goed kunnen liggen.

Met Van Aert als uithangbord en Evenepoel als initiatiefnemer voor een verre aanval zou Tim Merlier een uitstekende derde bliksemafleider binnen de Belgische ploeg kunnen zijn. Zou het niet al te gek zijn om hem thuis te laten, te meer omdat hij zelf zin lijkt te hebben in het WK? "Natuurlijk zou ik er graag bij zijn, maar jullie kennen mij: ik ga niet op tafel slaan. Ik begrijp volledig dat ze de selectie rond Wout bouwen, maar als ze een reservesprinter willen meenemen, dan vind ik dat ze aan mij moeten denken," zo verklaarde hij in de Vlaamse pers.

(DC/Picture : Photo news)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top