Deze tv-momenten scheerden afgelopen (sport)zomer de hoogste kijkcijfertoppen

Augustus heeft de zomer 2021 dan wel de geschiedenis ingestuurd als een kwakkelzomer, maar zo grijs het weer was afgelopen maand, zo fel blonken de televisiebonzen van tevredenheid. De één zijn dood is de ander zijn brood: teleurgestelde zonnekloppers verruilden hun ligstoel massaal voor de sofa en hun zomerlectuur voor het tv-toestel, waar het al sport was wat de klok sloeg. Om maar te zeggen: de sportzomer van 2021 waren gouden tijden voor de tv-industrie. Proximus Pickx serveert de hitparade van best bekeken programma's van afgelopen zomer.

5. Achtste finale EK: Frankrijk-Zwitserland (Eén, 1.082.337 kijkers)

Dat het Europees kampioenschap voetbal zich in de top van best bekeken programma's ging dribbelen is geen verrassing. De op twee na best bekeken EK-wedstrijd van het Vlaamse tv-publiek is dat wel: een achtste finale die zich op papier aankondigde als een strijd van David tegen Goliat. Draaide dat even anders uit: dik één miljoen Vlaamse tv-kijkers waren getuige van een stel kranige Zwitsers die er een bloedstollende nagelbijter van maakten. Een thriller waar hartlijders van huiveren, en die een dramatische ontknoping kende.

Even je geheugen opfrissen: na de reguliere speeltijd stond het 3-3, onder meer dankzij een heerlijke treffer van Paul Pogba. Die stand stond ook na de verlengingen nog op het bord. Na een penaltymisser van uitgerekend de nationale chouchou en publiekslieveling Kylian Mbappé moest de wereldkampioen met de staart tussen de benen afdruipen. De fiere Bleus waren een nationale schande rijker.

4. Het 1 uur-journaal van 1 augustus (Eén, 1.255.000 kijkers)

Het journaal van de openbare omroep was een vaste waarde aan de top van de wekelijkse kijkcijfers in de afgelopen zomer. Het was dan ook een heel bewogen zomer op nieuwsvlak, met wereldgebeurtenissen die elkaar in sneltempo opvolgden. En dan was er nog steeds die coronacrisis, die op de achtergrond bleef sluimeren.

De 1 uur-uitzending van 1 augustus was een uitschieter in de kijkcijfers, en dat had alles te maken met de gymnastiekkunsten van Nina Derwael op de Olympische Spelen in Tokio. Aansluitend op de gouden triomf van onze landgenote zagen we de eerste reactie van Derwael live in het middagjournaal.

3. De gouden oefening van Nina Derwael op de Olympische Spelen (Eén, 1.410.000 kijkers)

Het middagjournaal moest op 1 augustus even wijken voor de olympische finale van de brug met ongelijke leggers. Goed 1,41 miljoen tv-kijkers, of precies vier op de vijf Vlamingen die op dat moment voor hun tv-toestel zaten, zagen hoe Nina Derwael naar olympisch goud turnde. De hele finale werd gevolgd door 1,26 miljoen tv-kijkers.
 
De tweevoudige wereldkampioene aan de brug werkte al jaren toe naar de Spelen in Japan en mikte in Tokio op niets minder dan goud. Ondanks enkele schoonheidsfoutjes sprokkelde Derwael in de finale niet minder dan 15.200 punten. De Amerikaanse Sunisa Lee, op papier haar grote concurrente, strandde op 14.500 punten. De andere turnsters kwamen nadien niet meer in de buurt van de Belgische. De Russin Anastasia Ilyankova (14.833) moest vrede nemen met het zilver. Lee maakte uiteindelijk nog het podium vol.

2. EK-finale: Italië-Engeland (Eén, 1.570.519 kijkers)

Weinig verrassend in een sportzomer: de apotheose van het Europees kampioenschap bleek het op één na best bekeken tv-programma in Vlaanderen van afgelopen zomer. Gemiddeld 1.549.693 mensen stemden af op de finale van het EK op Eén. De kijkcijfers van de eindstrijd tussen Italië en Engeland, die na de strafschoppen gewonnen werd door de Squadra Azzurra, liggen daarmee in de lijn met de EK-finale van 2016. De eindstrijd tussen Portugal en Frankrijk werd toen gevolgd door gemiddeld 1.505.118 kijkers.

Even recapituleren voor wie de jongste EK-finale gemist zou hebben en de afgelopen maanden onder een steen geleefd heeft: de reguliere speeltijd eindigde op 1-1 na een vroege goal van Shaw en een treffer van veteraan Bonucci in de tweede helft. Verlengingen boden geen uitsluitsel. Een historische strafschopthriller was het gevolg.

Berardi opende in de strafschopreeks de score, Kane stelde gelijk. Pickford redde hierop de poging van Belotti, waarop Maguire de Engelsen op voorsprong bracht. Bonucci hield de Italiaanse hoop levend. Rashford liet het, na een trippelende afloop, na Engeland weer voor te brengen waardoor het weer gelijk was. Bernardeschi bleef ijzig kalm en scoorde, Sancho raakte niet voorbij Donnarumma. Jorginho kon het afmaken, maar botste op Pickford (en de paal). Maar ook Saka miste, waardoor Italië de Europese titel pakte.

1. De EK-wedstrijden van de Rode Duivels (Eén, maximaal 2.502.000 kijkers)

Veruit het best bekeken 'programma' van afgelopen zomervakantie: het EK, en dan met name de matchen van de Rode Duivels. De gewonnen achtste finale van België tegen Portugal (1-0) werd door gemiddeld 2.449.939 tv-kijkers gevolgd, wat staat voor een marktaandeel van 85,4 procent. Op het piekmoment, om 22u54, zaten er 2.584.361 Vlaamse kijkers voor een tv-scherm, dat is 42,6 procent van de Vlaamse bevolking van 4 jaar en ouder die samen nagelbijtend aftelden naar het laatste fluitsignaal.

Enkel de verloren halve finale op het WK 2018 tegen Frankrijk staat met gemiddeld 2,502 miljoen tv-kijkers (marktaandeel van 82,9 pct) nog hoger op de lijst met best bekeken programma's ooit. De achtste finale op het EK 2016 Hongarije-België wordt met gemiddeld 2,420 miljoen kijkers nu derde.

Gemiddeld 2.183.812 televisiekijkers waren getuige van de koude douche van de Belgen tegen Italië in de kwartfinale op vrijdag 2 juli. Bij de match tegen Finland waren het er 2.113.664, het duel tegen Denemarken trok gemiddeld 1.802.885 tv-kijkers en dat tegen Rusland gemiddeld 1.747.412.

Series

Bekijk alles
Top