35 Amerikaanse spelers worden verdacht van match fixing. Dat meldt Ian Smith, commissaris van esportswaakhond ESIC, op HLTV. Het onderzoek is al enkele maanden aan de gang, en meerdere spelers hebben ondertussen de overstap gemaakt naar Valorant.

ESIC-commissaris Ian Smith heeft enkele details vrijgegeven van zijn onderzoek naar match fixing, dat al meerdere maanden aan de gang is in Noord-Amerika. Volgens hem worden maar liefst 35 Amerikaanse spelers van zes á zeven teams verdacht door de grootste anti-cheatingorganisatie actief in esports.

De zaak kwam een paar maanden geleden aan het licht, toen de website Dust2.us een audio-opname publiceerde, waarin Sebastian « retchy » Tropiano, Kevin « 4pack » Przypasniak en Carson "nosraC" O'Reilly beschuldigd werden van match fixing. Die laatste werd bestraft met een ban van zes maanden op het professionele circuit, de eerste twee mogen vijf jaar niet deelnemen aan alle door Valve georganiseerde evenementen.

Gezien het aantal geïmpliceerde organisaties en spelers, zal het onderzoek heel wat tijd in beslag nemen. Door de potentiële betrokkenheid van criminele organisaties zou justitie zich kunnen mengen. Ian Smith vertelde wel dat veel bewijs al even beschikbaar is voor de onderzoekers.

Wat met Valorant?

Van de 35 betrokken spelers verlieten meerdere de scene, of maakten ze de overstap naar Valorant, de FPS van Riot Games. Ian Smith bevestigde dat de onderzoekers de volledige ondersteuning van Riot Games krijgen, om te verzekeren dat de integriteit van Valorant intact blijft.