Dé Europese beurs voor videogames Gamescom, die plaatsvond van 25 tot 27 augustus, was op zijn zachtst uitgedrukt een groot succes. Meer dan 13 miljoen kijkers trok de beurs aan en dat is een stijging met 30% ten opzichte van de digitale editie in 2020. In dit artikel gaan we dieper in op de nieuwtjes die een invloed kunnen hebben op esports en op releases van games en uitbreidingen.

En toen begon het...

Wat de cijfers betreft, kunnen we echt spreken van een explosie dit jaar: eerst was er nog sprake van een hybride event (deels live, deels online), maar de organisatoren trokken uiteindelijk toch de 100% digitale kaart.

De Opening Night Live trok in totaal maar liefst meer dan 5,8 miljoen kijkers met een piek van 2 miljoen personen. De co-streams stegen naar 1500, een stijging met meer dan 25%. In totaal bereikte Gamescom kijkers in meer dan 180 landen. De Indie Arena Booth Online, een ruimte die je digitaal kon bezoeken, trok zo'n 15 000 bezoekers aan.

Deze cijfers benadrukken hoe belangrijk zo een jaarlijke beurs wel is. Tijd om eens te kijken naar de aankondigingen die er geweest zijn.

De nieuwigheden van 2021

Er zijn uiteraard een heleboel games en uitbreidingen aangekondigd, maar wij leggen de focus op de nieuwigheden die een invloed zullen hebben op esports en waar je de komende weken en maanden meer over te weten zal komen op Proximus Pickx!

Call of Duty 'Vanguard'

Als er één game is waar we eventjes bij moeten stilstaan, dan is het wel de nieuwe telg van Call of Duty. De toernooien voor Black Ops Cold War zijn officieel achter de rug, waardoor de community nu kan uitkijken naar de nieuwe game: Call of Duty Vanguard. eentje die gemaakt wordt door Sledgehammer.

De release werd eerder al aangekondigd op Warzone en wordt 5 november 2021. Nu zijn we een pak te weten gekomen over de game.

Voor de multiplayer zullen 20 maps beschikbaar zijn bij de lancering waarvan er 16 voor wedstrijden 6vs6 zijn en de overige 4 speciaal gemaakt zijn voor 1vs1 en 2vs2. Deze maps worden verspreid over vier verschillende regio's: Het oostfront, het westfront, Noord-Afrika en de Pacific.

Je kan deze keer je wapens tot in het extreme customizen. De speler heeft meer mogelijkheden dan ooit tevoren en een wapen kan tot wel tien accessoires krijgen.

In de game speelt de speler verschillende personages over de hele wereld om de megalomanie van de Duitsers te stoppen. Project Phoenix heeft als doel om een nieuwe opvolger te vinden voor Adolf Hitler.

De omgeving en de effecten zijn nog mooier en uitgebreider en is bovendien nog meer te vernietigen dan vroeger. Hierdoor zal de tactiek in de multiplayer ook veranderen.

Activision koos deze keer voor een rijkgevulde solocampagne, waar heel veel spelers ook fan van zijn. Toch brengt dit enkele vragen met zich mee, want wat betekent dit voor de multiplayer? Kan Call of Duty zijn niveau omhoog trekken om de concurrentie met de nieuwe Battlefield aan te gaan? En zal extra content (tegen betaling) opnieuw een belangrijke rol gaan spelen in deze game?

En op die laatste vraag zijn we geneigd om ja te antwoorden. Zeker gezien de extra content die nu al voorgesteld wordt als je de game op voorhand bestelt.

Een nieuwe speler op het voetbalveld

FIFA en eFootball krijgen er een nieuwe concurrent bij. De game wordt ontwikkeld door Strikerz Inc en richt zicht op het online competitieve aspect. Nog een weetje, de game is free-to-play en wordt ontwikkeld voor de old-gen en next-gent consoles. Volgens de ontwikkelaars is de game revolutionair en als we de graphics in de trailer mogen geloven, hebben we er een stevige speler bij. Er zijn maar liefst 5000 spelers (met licentie) beschikbaar om je team samen te stellen. Een game om in de gaten te houden dus!

Wanneer eFootball een versnelling hoger schakelt

Een dag na de aankondiging van UFL was eFootball, de grote concurrent van FIFA, daar met zijn communicatiecampagne. Het vroegere PES lanceerde een trailer met tal van functionaliteiten.

De spelers kunnen, onder andere, de kracht van de trap en de snelheid van de dribbel bepalen. Dat zorgt voor extra veel realisme. Samen met de nieuwe functies van de controller van de PS5 en de Motion Matching, zullen de bewegingssnelheid, de richting van het lichaam, de fysieke kwaliteiten en andere parameters invloed hebben op de beweging van elke speler. Anticiperen op schoten en dribbels van de tegenstander wordt ook ontzettend belangrijk, omdat de speler op die manier de bal kan afnemen van zijn tegenstander.

Later in het spel kan je ook speciale schoten uitvoeren zoals scherpe passes naar het midden, snelle lobpasses of opwaartse schoten. Een systeem van schijnbewegingen met het lichaam wordt ook geïntroduceerd.

Het spel komt in de herfst op de markt en vooral het grafisch realisme springt in het oog. Benieuwd of het spel nieuwe spelers kan aantrekken en of spelers FIFA en UFL links laten liggen voor dit spel.

Halo Infinite

Ook Halo is terug van weggeweest! Een nieuwe game waar heel wat fans reikhalzend naar uitkijken, maar er loeren ook al enkele teleurstellingen om de hoek:

Om te beginnen zal je moeten betalen om de solocampagne te spelen. Enkel de multiplayer is gratis en dat zorgt toch al voor wat gemor. Volgens 343 Industries is het ook enkel mogelijk om het niveau van je Battle Pass te verhogen door dagelijkse uitdagingen. De ervaring van je online matchen is dus minder belangrijk voor je Battle Pass.Co-op en Forge zullen ook pas een pak later beschikbaar zijn.

De game speelt zich af na de gebeurtenissen van Halo 5 in de grootste open wereld game van de reeks. Hierin zal Spartan 177 alias Master Chief nogmaals een ijzersterke vijand moeten verslaan.

Wat esports betreft, is er al een officiële league aangekondigd met negen teams waaronder G2 Esports, Na'Vi en FaZe Clan.

The King of Fighters XV

Een game dan die in het rijtje past van Tekken en Street Fighter in officiële competities zoals EVO - sinds de intrede in 2019 - maar waarover we het minder vaak hebben. Op 17 februari 2022 komt de game 'The King of Fighters XV' uit op alle platformen. Je hebt bij de lancering keuze uit 39 vechters met oudere helden uit de reeks.

Duik de geschiedenis in met Age of Empire

Door de presentatie van Xbox op Gamescom kregen we nieuwe informatie over de volgende Age of Empires. Je kan geschiedenislessen volgen in de game door 28 videocapsules die de titel 'Hands on History' krijgen. Door bepaalde doelen te bereiken, krijg je meer info over die tijd, de gevechten en de wapens door Relic Entertainment en World's Edge die geholpen werden door historici.

De game komt uit op 28 oktober. Een datum die met stip staat genoteerd in de agenda van elke geschiedenisfan en uiteraard ook van elke gamer die dol is op strategische simulators.

Conclusie

Deze editie van Gamescom was een groot succes en dat hebben de organisatoren meermaals verteld tijdens persconferenties en interviews. Oliver Frese, algemeen directeur van Koelnmesse, heeft al aangekondigd dat de volgende editie in Keulen zal plaatsvinden van 24 tot 28 augustus. Wie weet kunnen we er dan wel bij zijn live. Na twee digitale edities, volgt er nu wél een hybride evenement.

Bron: Gamescom