Mama Kim Clijsters zorgt voor waanzinnige comeback door de US Open 2009 te winnen

Sport | Samen met Justine Henin schreef Kim Clijsters de mooiste pagina’s van het Belgische tennis in de jaren 2000. In 2009 keerde laatstgenoemde na twee jaar afwezigheid terug naar het circuit nadat ze mama was geworden van haar dochter Jada. Het werd een Amerikaanse droom.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In mei 2007 trok Kim Clijsters zich terug uit het WTA-circuit met een grandslamtitel op zak: de US Open 2005. De Limburgse had andere plannen en vond het tijd om een gezin te stichten. Tijdens deze periode trouwde ze met de vader van haar toekomstige dochter en werd ze moeder van een dochtertje, Jada.

Het was geen definitief afscheid van het tennis, maar een pauze. Ze plande haar comeback in 2009. Ze werd door de organisatoren van de US Open uitgenodigd om deel te nemen aan het toernooi. Dat was een gouden zet, want Clijsters leverde een waar spektakelstuk af.

Sterk van dag één

De toen 26-jarige Kim Clijsters liet niets aan het toeval over en ze besloot om als voorbereidingdeel te nemen aan het toernooi van Cincinatti. Ze versloeg daar Marion Bartoli, Patty Schnyder en Svetlana Kuznetsova, maar in de kwartfinales was de Russische Dinara Safina – toen de nummer één – te sterk. Clijsters maakte indruk.

Ze bevestigde haar hoge niveau in de Canada Open, waar ze in de 1/8ste finales werd uitgeschakeld door Jelena Jankovic, toen zesde in de wereld. Ze versloeg er wel Victoria Azarenka, toen in de top tien. De Belgische leek klaar voor de US Open die een paar dagen later in New York van start ging.

Serena en Venus Williams voor de bijl

In Flushing Meadows schakelde Kim Clijsters eerst Viktoriya Kutuzova uit en vervolgens was ze de betere van Mario Bartoli. Nadien moest landgenote Kirsten Flipkens het onderspit delven. In de 1/8ste finales trof ze met Venus Williams, nummer drie op de WTA-ranking, een oude rivale. Clijsters won in drie sets met 6-0, 0-6 en 6-4.

In de kwartfinales won ze vlot van de Chinese Li Ba en in de halve finales was Serena Williams het volgende obstakel. Ook dat overwon Clijsters en ze mocht de finale spelen.

In de geschiedenisboeken

In de finale nam Clijsters het op tegen Caroline Wozniacki, ook een verrassende finalist. De jonge moeder won met 7-5, 6-3 en werd de eerste niet-gerangschikte speelster in de top 10 die de US Open op haar palmares zette. Ze was ook de eerste moeder die een Grand Slam-toernooi wist te winnen sinds Evonne Goolalong op Wimbledon in 1980.

"Ik kan niet geloven wat me overkomt. Het is gewoon onwerkelijk om mijn tweede Grand Slam te winnen in mijn derde toernooi sinds mijn terugkeer. (...) Zelfs in mijn stoutste dromen kon ik me dat niet voorstellen ", verklaarde Kim Clijsters, die fotografen verrukte door haar trofee te gaan ophalen met de kleine Jada.

Andermaal... In de sport is alles mogelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top