Oostende of Leiden: wie heeft het sterkste basketbalteam van de Lage Landen?

Basketbal | Spreek niet langer van de Euromillions Basketball League maar van de BNXT League, een overkoepelende competitie met Nederlandse en Belgische teams. Die gloednieuwe BeNe-liga wordt op 11 september ingeleid met een Supercupduel tussen ZZ Leiden en Filou Oostende.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Na jaren van discussiëren en onderzoeken ziet dit seizoen eindelijk een BeNe-liga het licht, de BNXT League. Een competitie met daarin de tien Belgische eersteklassers en ook elf Nederlandse clubs. Al wordt er, op verzoek van wereldbasketbalbond FIBA, eerst nog volgens klassiek model gewerkt met een nationaal competitieluik. Pas vanaf januari zal er crossborder gespeeld worden.

Maar om nu alvast eens te proeven van dat serieuze werk wordt een Supercup georganiseerd: een duel tussen de Nederlandse kampioen Zorg en Zekerheid Leiden, en de Belgische kampioen BC Filou Oostende. Meteen een goede graadmeter om het niveau tussen beide landen te vergelijken. Oostende is immers ongenaakbaar in België, met vorig seizoen een tiende landstitel op rij. Het team kende voor het eerst wel een pak wijzigingen in het tussenseizoen, terwijl continuïteit net een van de pijlers achter dat succes was. Dus zullen alle ogen meer dan ooit gericht zijn op succescoach Dario Gjergja (foto) en zijn Servische aanvoerder Dusan Djordjevic, ondertussen allebei al tien jaar verbonden aan de club. Het wordt ook uitkijken naar nieuwkomers Levi Randolph, Brandon McCoy, Phil Booth en Mikael Jantunen, die tijdens de voorbije stage in Zadar blijk gaven van een vlotte integratie.

Leiden vernedert Charleroi

Van ZZ Leiden weten we minder. In een recente oefenpot tegen Spirou Charleroi maakten de Nederlands alvast indruk door met 56-93 te winnen. Coach Geert Hammink kent het geluk dat zijn sterspeler Worthy de Jong aan boord bleef voor dit seizoen. De MVP van de Nederlandse competitie vorig seizoen wordt sowieso een blikvanger in deze Supercup. Verder steunt de ploeg op vooral Noord-Europees talent, denk aan Arunas Mikalauskas, Einaras Tubutis en Asbjørn Midtgaard. Volstaat dat om de Belgische kustploeg af te houden? Afspraak op 11 september om 20u in ‘s Hertogenbosch!
 
Volg het Supercup duel tussen ZZ Leiden en Filou Oostende op zaterdag 11 september vanaf 19u45 live op Pickx+ Sports 1 met de All Sports-optie van Proximus Pickx. Tot de start van de competitie kan je basketbalnieuws volgen op Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top