Tweede medaille voor paralympiër Celen: “Kwam voor goud in wegrit, maar zilver is ook schitterend"

Sport | Tim Celen bezorgde de Belgische delegatie op de Paralympische Spelen de dertiende medaille. De 23-jarige Limburger pakte zilver in de wegrit (MT2-categorie), zijn tweede medaille op de Fuji Speedway na zijn bronzen plak dinsdag in de tijdrit. Celen kwam naar Japan voor een gouden plak in de wegrit, maar kon zich na afloop ook verzoenen met zilver.

Door Pickx

Deel dit nieuws

"Ik was meteen na de finish ontgoocheld, maar nu na de podiumceremonie vind ik deze zilveren medaille toch schitterend", begon Celen zijn uitleg. "Ik kwam als wereldkampioen naar hier voor goud in de wegrit. Maar al snel zag ik dat er bergop een aantal renners sterker waren. Ik ben altijd mijn eigen race blijven rijden. En ik wist dat ik in de afdaling altijd tijd kon terugnemen. Toen zag ik vooraan een valpartij gebeuren, waarbij een Colombiaan en een Spanjaard tegen het asfalt gingen. Dat gaf me nog extra moed. Ik ben er altijd in blijven geloven. Het was aftellen en blijven gaan tot op de streep. Ik ben heel trots op mijn medaille." 

Belgische weersomstandigheden

Celen reed bij de eerste doorkomst aan de finish nog op de vierde plaats. "Het was niet makkelijk", erkende hij. "Ik voelde de tijdrit ook nog in mijn benen. En ik hield altijd in mijn achterhoofd dat ik nog iets moest overhouden voor bij een mogelijke sprint. Ik was ook wel een beetje zenuwachtig, vooral uit onwetendheid. Toen ik na de klim hoorde dat ik als tweede 45 seconden voorsprong had, viel er een pak van mijn schouders."

De kletsnatte omstandigheden in Fuji maakten het voor de rijders ook allesbehalve makkelijk op het autocircuit. "We hadden verwacht dat het bloedheet en heel vochtig ging zijn en we hebben daar ook keihard op getraind in de klimaatkamer in België. En dan regent het hier nu zo, op zijn Belgisch", lachte Celen. "Maar het kwam mij op zich wel goed uit. Ik kan er goed tegen."

Vol ambitie voor Parijs

Tim Celen beëindigt zijn eerste Paralympische Spelen zo met twee medailles. "Ik rij twee wedstrijden op deze Paralympische Spelen en pak twee medailles", eindigde hij. "Ik ben ook wereldkampioen en wereldbekerleider. Het was al een geweldig seizoen en nu weet ik ook weer waar ik voor train voor over drie jaar op de Paralympische Spelen in Parijs. Daar is het parcours ook vlakker. Dat zie ik volledig zitten. Daar ga ik opnieuw vol voor goud."

De race in Tokio werd gewonnen door de Chinees Jianxin Chen, die overigens ook dinsdag de tijdrit won. Na Celen pakte de onfortuinlijke Colombiaan Juan José Betancourt nog het brons.

Wie graag nog ons portret over Tim Celen wil lezen, kan hier doorklikken.

Volg de Paralympische Spelen van 24 augustus tot 5 september 2021 op Sporza en Eurosport, of op Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later terugkijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top