EK wielrennen: haalt Remco Evenepoel zijn gram na alle blessureleed en lange weg terug?

Sport | Met het einde van de Vuelta stilaan in zicht trekken we stilaan het wielernajaar op gang. Van uitbollen is er zeker nog geen sprake. Zo vindt van 8 tot 12 september het EK wielrennen plaats. Daarvoor trekt de wielerkaravaan naar het Italiaanse Trentino. Een vooruitblik.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het EK in Trentino had vorig seizoen moeten plaatsvinden, maar werd omwille van het coronavirus verplaatst naar 2021. Vorig jaar vond de Union Européenne de Cyclisme (UEC) op de valreep nog een akkoord met het Bretoense Plouay om alsnog een EK te organiseren. Bij de mannen won Giacomo Nizzolo de wegrit, bij de vrouwen zegevierde de Nederlandse Annemiek van Vleuten. De Zwitser Stefan Küng was de beste in de tijdrit bij de mannen. Bij de vrouwen was het dankzij Anna van der Breggen opnieuw Oranje boven.

Met Trentino vertoeven de renners op het EK straks in het noordelijke gedeelte van Italië. Met de verscheidenheid aan bergen daar hoeft het dan ook niet te verwonderen dat de wegraces flink wat klauterwerk zullen opleveren. De beslissingen vallen op een lokaal circuit van 13,2 kilometer met een klimmetje van 3,6 kilometer aan 4,7 procent. Zowel de mannen als de vrouwen leggen deze acht keer af, al doen de mannen er ook nog een bergachtige aanloop bij. De tijdritten zijn aanzienlijk vlakker.

Opnieuw Nederland boven bij de vrouwen?

Op 8 september trekken de junioren het EK op gang. Zowel bij de vrouwen als bij de mannen wordt dan de tijdrit afgehaspeld. Afsluiter van de dag wordt de ploegentijdrit mixed relay. Dit evenement stond vorig seizoen nog maar voor de tweede keer geprogrammeerd. Duitsland haalde het in Plouay, voor Zwitserland en Italië.

Donderdag 9 september wordt het enkel vechten tegen de klok. Net als de beloften moeten ook de elite vrouwen en mannen vol aan de bak. De tijdrit serveert een vlak parcours over een afstand van 22,4 kilometer.

Op 10, 11 en 12 september worden vervolgens de wegritten afgewerkt. Op vrijdag 10 september moeten de junioren opnieuw het stalen ros op, net als de vrouwelijke beloften. Op zaterdag 11 september mogen eerst de mannenbeloften hun race betwisten, nadien is het aan de elite vrouwen. De kans dat het hier opnieuw Nederland boven wordt, is best groot. Met Anna van der Breggen heeft Nederland de recente winnares van de Giro in haar rangen. Op zondag 12 september tot slot staat er enkel nog de mannenrace op het programma over een afstand van 179,2 kilometer.

Speerpunt Evenepoel

Vorig jaar in Plouay wist België vijf medailles weg te kapen. Niemand stond echter op het hoogste schavotje. Het beste resultaat kwam van Marith Vanhove met haar zilveren medaille tijdens de wegrit bij de vrouwen junioren. Voorts werden er vier bronzen plakken geclaimd dankzij Katrijn De Clercq (eveneens wegrit vrouwen junioren), Arnaud de Lie (wegrit mannen junioren), Ilan Van Wilder (wegrit mannen beloften) en Victor Campenaerts (tijdrit elite mannen).

Het grote speerpunt voor ons land wordt straks Remco Evenepoel. De renner van Deceuninck- Quick-Step gaat voor de dubbel in Trentino. Hij zal zowel aan de tijdrit als de wegrit deelnemen. Evenepoel heeft al een sterrentrui in zijn kast hangen, die hij dankt aan zijn Europese titel tijdrijden in 2019. De nog steeds jonge renner is gebrand op een goede prestatie in Italië na al zijn blessureleed en mindere prestaties in de Giro en de Olympische Spelen nadien. "Na alles wat ik heb meegemaakt, zou het EK winnen veel betekenen", aldus Evenepoel.

Bij de vrouwen rijden ook Ann-Sophie Duyck en Sara Van De Vel de dubbel. Voor de wegrit is ook onder meer Lotte Kopecky erbij. Bij de beloften is het tot slot uitkijken naar Thibau Nys.

Volg van 8 tot 12 september het EK wielrennen via Sporza op Eén en Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Het volledige EK-programma:

Woensdag 8 september

  • Tijdrit junioren vrouwen (startuur 9u15)
  • Tijdrit junioren mannen (startuur 10u45)
  • Ploegentijdrit mixed relay (startuur 14u30)
Donderdag 9 september
  • Tijdrit beloften vrouwen (startuur 9u15)
  • Tijdrit elite vrouwen (startuur 10u45)
  • Tijdrit beloften mannen (startuur 14u15)
  • Tijdrit elite mannen (startuur 16u)
Vrijdag 10 september
  • Wegrit junioren mannen (startuur 9u10)
  • Wegrit junioren vrouwen (startuut 14u)
  • Wegrit beloften vrouwen (startuur 16u10)
Zaterdag 11 september
  • Wegrit beloften mannen (startuur 9u10)
  • Wegrit elite vrouwen (startuur 14u25)
Zondag 12 september
  • Wegrit elite mannen (startuur 12u45)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top