Met zijn prestaties verdiende Maxime Hordies een medaille

Sport |
Handbiker Maxime Hordies (H1) eindigde woensdag als zesde in de gemengde wegrit met H1- en H2-renners op de Paralympische Spelen. Hordies nam deel aan het evenement met renners in categorie H2. Onze landgenoot verbaast zich erover dat deze wegrit gemengd was, vooral omdat het de renners waren die de eerste vijf plaatsen pakten. Het stond dan ook in de sterren geschreven dat de H2-renners veel beter presteerden dan de H1-renners.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dinsdag won Maxime Hordies nochtans de bronzen medaille op de Fuji Speedway in de tijdrit voor deelnemers in de categorie H1. Een dag later liet de organisatie de Belgische handbiker en de andere renners uit de H1-klasse niet finishen omdat ze te ver achterop liepen. Hordies eindigde echter op de zesde positie en eerste in zijn klassement. Een geweldige prestatie, ook al leverde het hem geen medaille op. Het moet gezegd worden dat atleten in klasse H1 een zwaardere belasting op de bovenste ledematen hebben dan die in klasse H2. Dit roept dan ook vragen op over de eerlijkheid binnen de race.
 
"Gebrek aan respect"
 
"Het feit dat we hier vandaag met H2-renners moesten rijden, terwijl er gisteren een aparte tijdrit voor H1-renners was, is ongelooflijk", zei Maxime Hordies. "De organisatie liet ons niet finishen", zei Hordies, schouderophalend na de finish. "We kunnen momenteel niet veel doen. Maar ik hoop dat deze kwestie zal veranderen voor de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs.". In de normale competitie is er een apart podium voor de H1. Dus waarom niet hier? Vermoedelijk wil de organisatie niet te veel medailles op de wegritten uitdelen, wel op de piste."
 
"We hebben met de H1-renners één ronde doorgereden, en daarna hebben we een beetje getraind, op het gemakje gereden voor het plezier", verklaart Hordies. "Dit was geen wedstrijd. Op het laatste klimmetje heb ik toch nog even doorgeduwd om eerste te zijn. Dat is symbolisch toch mooi. Ik krijg er geen medaille voor. Ik vind dat een beetje van weinig respect getuigen."
 
Voor zijn eerste Paralympische Spelen heeft deze inwoner van Overijse duidelijk geen slechte prestatie neergezet. De 25-jarige Belg heeft laten zien dat hij tot de besten in zijn categorie behoort en dat er op hem gerekend kan worden in de Franse hoofdstad. Nu valt te hopen dat het Internationaal Olympisch Comité ervoor zal zorgen dat iedereen dezelfde kansen krijgt...
 
Volg de Paralympische Spelen van 24 augustus tot 5 september 2021 op Sporza, de zenders van RTBF of Eurosport, of op Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later terugkijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app!
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top