De Chinese regering heeft maandag aangekondigd dat zij de toegang tot online videospelletjes voor minderjarigen zullen beperken. De laatstgenoemden zullen hun hobby voortaan alleen nog in het weekend en op feestdagen van 20.00 tot 21.00 uur kunnen beoefenen. Dit is een zware klap voor het land, dat een ware broeinest van talent is voor vele spelletjes.

Schermverslaving is een probleem dat door velen in China wordt veroordeeld. Hoewel de wens van de regering om het fenomeen onder controle te krijgen al enkele jaren bekend is, hebben ze zojuist een van de grootste wijzigingen in hun wetgeving tot nu toe aangekondigd.

De regering neemt weer eens het initiatief

Dit is een nieuwe beperking die Chinese gamers heeft getroffen, waardoor hun speeltijd opnieuw wordt beperkt. Voortaan kunnen minderjarigen doordeweeks geen online videospelletjes meer spelen en moeten ze wachten tot het weekend tussen 20.00 en 21.00 uur om te kunnen spelen. Tijdens officiële vakantieperiodes geldt een beperking van één uur per dag.

Vermoedelijk zou deze beperking alleen gelden voor videospelletjes waarvoor een internetverbinding nodig is, dat is dus een grote meerderheid van de spelletjes die in China worden gespeeld. Dit nieuws werd bekendgemaakt door de regelgevende instantie die verantwoordelijk is voor audiovisuele media, uitgeverijen, radio en televisie.

In 2019 had de regering al een wetgeving opgesteld door regels op te leggen om de schermtijd van minderjarigen te beperken. Vanaf dat moment mochten zij doordeweeks slechts 90 minuten per dag spelen, en drie uur op zaterdag en zondag, met een avondklok van 22.00 tot 8.00 uur. Een regeling die het maximum aantal uren dat een jongere mag spelen op 1.30 uur bracht.

Het einde van het Chinese tijdperk in e-sports?

Hoewel de maatregel tot doel heeft de schadelijke effecten van te veel schermtijd te beperken, hebben veel spelers in de sector het nieuws toch met boze ogen begroet. China is in het ecosysteem van e-sports al lang een niet te missen bron van talent.

Velen vrezen dat toekomstige e-sportatleten door een dergelijke maatregel nu een aantal jaren zullen moeten wachten voordat ze aan officiële wedstrijden kunnen deelnemen. China is van plan een systeem in te voeren waarbij een identiteitskaart vereist is om in te loggen op de spellen in kwestie. Als sommige mensen dan zouden kunnen vals spelen om van thuis uit te spelen, zou elke inval in de competitie gewoon onmogelijk zijn. Voor LANS, is de vraag niet eens aan de orde...

Voorlopig is het tijdschema voor de toepassing van deze regeling nog niet bekendgemaakt.