Julie Allemand is al meerdere seizoenen een vaste waarde in ons nationale damesbasketbalteam. We kijken even naar het parcours dat deze ervaren basketspeelster heeft afgelegd. Volgens de Franse basketballegende Tony Parker is ze niet voor niets de "beste pointguard van Europa".
Allemand werd in 1996 geboren in een familie van basketbalspelers. Hoewel ze een scheidsrechter als vader had en een basketbalspeelster als moeder, was het vooral dankzij haar oudere broer dat Julie Allemand interesse kreeg in de balsport. Op amper 4-jarige leeftijd vermaakte de jonge Luikse zich al met de bal, pal naast het veld waar haar broer trainde of opwarmde voor zijn wedstrijden.
 
Het jonge meisje gooit hoge ogen in haar club in Alleur, waar ze met jongens speelt, en wordt al snel opgemerkt. Op 16-jarige leeftijd verkaste ze twee seizoenen naar Point Chaud Sprimont, waar ze speelde in de damesdivisie 1. Met deze club deed ze mee aan de EuroCup en werd ze verkozen als Belofte van het Jaar.
 
Een succesvolle passage in de WNBA
 
In 2014 vervoegde Julie Allemand de rangen van Castors Braine, waar ze in drie seizoenen haar eerste grote successen behaalde, waaronder het winnen van drie Belgische kampioenstitels en twee Belgische bekers. Ze zette haar grote klim voort en gaf op 21-jarige leeftijd toe aan de verleiding van een buitenlandse club. Ze trekt in bij LDLC ASVEL, de club in Lyon onder leiding van Tony Parker, waar ze uiteindelijk drie seizoenen zal verblijven.
 
Na een korte periode in Montpellier maakte Allemand in 2020 de sprong naar de WNBA, waar ze een contract krijgt bij Indiana Fever. De Amerikaanse basketbalploeg had haar in 2016 al op de 33e plaats opgesteld, dus ze was geen onbekende bij de ploeg. In de Verenigde Staten profiteert de Luikse van de afwezigheid van de titelhouder om zich te profileren in de ploeg. Met resultaat, want aan het einde van het seizoen werd ze gekozen om mee te doen in het All-Stars rookie-team.
 
Ondertussen is Julie Allemand duidelijk een steunpilaar van de Belgian Cats geworden. Met de nationale ploeg won de pointguard op het laatste EK afgelopen juni opvallend een bronzen medaille. Haar uitstekende prestaties hebben haar een plek in de top vijf van het toernooi opgeleverd.
 
"Beste pointguard in Europa"
 
Bij hun eerste olympische deelname in augustus raakten de Belgian Cats niet verder dan de zevende plaats. Maar voor Julie Allemand was haar deelname toch geen verloren zaak, want ze eindigde individueel als tweede in het assist-klassement.
 
Terwijl ze wacht op haar volgende uitdagingen bij de Cats, zal de 25-jarige dit seizoen terugkeren naar Lyon. Vier jaar nadat ze ons land verliet, keert Julie Allemand terug naar LDLC ASVEL, de club waarmee ze in 2019 kampioen van Frankrijk werd en waar ze een vierjarig contract tekende.
 
De pointguard zal daar opnieuw samenwerken met clubvoorzitter Tony Parker. Hij bewondert de kwaliteiten en vooruitgang van de Belgische al lang. "Ik ben trots op haar palmares. Het is belangrijk voor mij om de beste spelers op elke positie te hebben, zodat onze club kan groeien en wij onze ambities kunnen waarmaken. Voor mij is Julie de beste pointguard van Europa", aldus de voormalig NBA-speler van de San Antonio Spurs.