De geschiedenis van 'Battle of the Sexes'

Films | Het is donderdag en dan gaat Proximus Pickx in volle Throwback Thursday-stijl terug in de tijd. Deze keer keren we terug naar 2017 toen de film ‘Battle of the Sexes’ uitkwam. Heb je deze film nog niet zien? Wij leggen je uit waarom dit maatschappelijk relevante pareltje je tijd meer dan waard is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

2017 lijkt helemaal niet zo lang geleden, zeker als je bedenkt dat het verhaal van ‘Battle of the Sexes’ dateert van 1973. In dat jaar vond een van de meest speciale tenniswedstrijden ooit plaats. Ja, nog spannender dan die van 11 uur lang tussen Isner en Mahut in 2010. Ongeveer 90 miljoen mensen over de hele wereld keken 48 jaar geleden toe hoe Billie Jean King, kampioene bij de vrouwen, het opnam tegen Bobby Riggs, die in de jaren veertig de nummer één van de wereld bij de mannen was geweest.
 
De wedstrijd, die de bijnaam 'Battle of the Sexes' kreeg, werd georganiseerd nadat Riggs het vrouwentennis herhaaldelijk bespot had. Dit was een wedstrijd tussen feminisme en chauvinisme, en er stond veel meer op het spel dan het prijzengeld van 100.000 dollar. King had de professionele tour verlaten vanwege de ongelijke verdiensten (mannen ontvingen 12 keer zoveel als vrouwen in sommige evenementen) en leidde de pas opgerichte Women's Tennis Association (WTA).
 
King, en het feminisme, zegevierde in de wedstrijd - ze won met 6-4, 6-3, 6-3 - die nu is verfilmd met Emma Stone en Steve Carell in de hoofdrollen. Maar is er sinds 1973 echt vooruitgang geboekt?

Raymond Moore en Andy Murray

Vorig jaar nog suggereerde Raymond Moore, de baas van het Indian Wells Tournament, dat vrouwelijke spelers "elke avond op hun knieën moeten gaan en God danken dat Roger Federer en Rafa Nadal zijn geboren". Omdat zij “op hun succes meesurfen”. Later verontschuldigde hij zich en trok zijn opmerkingen in na een stroom van negatieve reacties, onder meer van King.
 
Positief is dat Andy Murray het seksisme blijft bestrijden met zijn unieke mix van verveling en minachting. Hij corrigeerde een journalist die beweerde dat Sam Querrey "de eerste Amerikaanse speler was die sinds 2009 een halve finale van een major bereikte". "Mannelijke speler", herinnerde Murray hem, met zijn hoofd bijna in de handen.

Onzichtbaar

Vrouwelijke atleten en sporten zijn jammer genoeg nog steeds onzichtbaar in de media: slechts 7% van de sporters krijgt aandacht. Telkens als je de tv aanzet of een sportartikel leest, versterkt de berichtgeving het stereotype dat sport voor mannen is. Het wordt dus tijd dat we vrouwen echt gaan huldigen voor het werk dat ze verzetten en de prestaties die ze leveren. Totdat er meer geweldige vrouwen zichtbaar zijn, zal het slechts een minderheid van de vrouwen blijven die overleeft en bloeit in de sport.
 
Totdat we gelijke kansen, zichtbaarheid en respect krijgen, in overeenstemming met het hard bevochten gelijke prijzengeld, is er nog veel werk te doen. 48 jaar na de overwinning van King gaat de strijd door en als je erover wil bijleren, is ‘Battle of the Sexes’ de ideale film.
 
Ontdek 'Battle of the Sexes' nu op Disney + via de tv-optie “All Stars” en “All Stars & Sports” van Proximus Pickx. Meer info over onze tv-opties vind je hier terug.
 
Nog meer vrouwen in de sport? Kijk dan naar ‘The Gabby Douglas Story’, beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top